suiker, zetmeel, transvet, chemische toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen
Obstipatie is een heel vervelend probleem. Je krijgt er een opgezette buik van, een vol gevoel en buikpijn. Om nog maar te zwijgen over de strijd die je aangaat om je ontlasting kwijt te raken en kan het toiletbezoek voor jou daarom altijd een drama zijn.
Heb je al van alles geprobeerd om er vanaf te komen zonder gewenst resultaat? Niet getreurd! Obstipatie kun je effectief en definitief aanpakken.
Meer dan de helft van de cliënten in mijn artsenpraktijk had te maken met obstipatie, ook wel ‘constipatie’ of ‘verstopping’ genoemd. Bij candida komt obstipatie dikwijls voor, al dan niet afgewisseld met diarree.
Het advies dat je meestal krijgt is “meer water drinken, meer bewegen en vezelrijke voeding eten”. Ook wordt “probiotica” aangeraden. Deze maatregelen zijn echter niet doeltreffend (genoeg), wil je (chronische) obstipatie succesvol aanpakken.
Integendeel! Van vezelrijk voedsel krijg je alleen maar meer klachten van winderigheid.
Obstipatie is meestal een teken dat je microbioom (darmflora) uit balans is. Dan helpen alleen water drinken, meer bewegen en/of probiotica slikken onvoldoende. Er zijn meer adequate acties nodig om je microbioom in balans te krijgen.
Wat is obstipatie?
Obstipatie wordt ook wel ‘verstopping’ of ‘constipatie’ genoemd. Wanneer je slechts één of enkele malen per week ontlasting produceert, is er sprake van verstopping. Gemiddeld genomen is 1 à 2 maal per dag poepen gezond.
Bij een gezonde spijsvertering is de duur van kauwen tot ontlasting produceren 12 tot 24 uur. Bij obstipatie kan dit 2 tot 6 dagen zijn.
Bij obstipatie kan de ontlasting hard, droog of keutelvormig zijn. Ook kan obstipatie afgewisseld worden met zachte poep in dunne slierten of diarree. Dit soort ontlasting is “overloop”, dat tussen de samengeperste ontlasting wordt door geperst, die soms wel maanden in de darm blijft zitten. In dit geval is er sprake van ernstige obstipatie.
Hoe ontstaat obstipatie?
Obstipatie is vaak het gevolg van een disfunctionerend microbioom (darmflora). De goede darmbacteriën hebben plaatsgemaakt voor ‘foute’ bacteriën, gisten en schimmels (candida!). Deze produceren gassen welke leiden tot winderigheid. De gevormde gassen zorgen ervoor dat je ontlasting trager door het darmkanaal beweegt. De problemen nemen toe met het ouder worden.
De goede darmbacteriën zorgen normaliter voor een goede vorming van ontlasting. Ze produceren allerlei stoffen die de dikke darmwand stimuleert om slijm te vormen dat dient als smeermiddel, waardoor de ontlasting makkelijk naar buiten komt.
Oorzaken van obstipatie
Obstipatie is meestal een teken van een verstoord microbioom. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren, zoals:
Andere mogelijke oorzaken van obstipatie kunnen zijn:
Deze worden hier verder buiten beschouwing gelaten.
Gevolgen van obstipatie
Om de ontlasting kwijt te raken is vaak lang persen nodig. Hierdoor kunnen aambeien en scheurtjes rondom de anus ontstaan. Het poepen kan dan zeer pijnlijk zijn en aanleiding geven om de ontlasting ‘meer op te houden’, waardoor de obstipatie verergert en je in een vicieuze cirkel terecht komt. Omgekeerd kunnen aambeien ook weer tot obstipatie leiden.
Verstopping wordt veel vaker dan diarree als zeer hinderlijk ervaren. Verstopping leidt dikwijls tot een vol gevoel en verminderde eetlust.
Waarom is obstipatie schadelijk voor jouw gezondheid?
Obstipatie legt de basis voor allerlei spijsverteringsproblemen, inclusief dikke darmkanker en ophoping van giftige stoffen in je dikke darm. De ‘foute’ darmbacteriën en candida schimmel produceren giftige stoffen, die in je bloedbaan terechtkomen en zo je gehele lichaam vergiftigen. Dit kan leiden tot een scala aan klachten, zoals:
Conclusie
Obstipatie is vaak een gevolg van een ongezonde leefstijl, waardoor je microbioom verstoord raakt. Door een combinatie van ongezonde voeding, onjuist eetgedrag, een eetpatroon dat niet bij jou past (constitutietype), te weinig bewegen en het gebruik van allerlei middelen of medicijnen raakt je microbioom uit balans. Al deze factoren zijn een stressfactor voor je microbioom en darmen.
Obstipatie aanpakken
Hieronder volgt een aantal algemene do’s en dont’s die je kunnen helpen om je stoelgang te verbeteren.
Onoplosbare graanvezels zijn niet de oplossing
Uit onderzoek blijkt dat onoplosbare graanvezels (mais, tarwe zemelen) geen invloed hebben op obstipatie. Ze geven juist een toename van gasvorming, verstopping en buikpijn. Dit komt doordat alleen het volume van de ontlasting toeneemt en niet de tijd waarin de ontlasting door het dikke darmkanaal passeert. Daarentegen blijkt dat wanneer je de granen uit de voeding haalt, de frequentie van de ontlasting toeneemt. Dit is verklaarbaar doordat onoplosbare graanvezels je microbiooom niet herstellen, maar juist nog meer uit balans brengen met alle gevolgen vandien.
Groentevezels geven een goede stoelgang
Groente bevat vezels die niet leiden tot een toename van het volume van de ontlasting. Deze vezels dienen als voeding voor je gezonde darmbacteriën, omdat deze ze verteren. Groentevezels leiden tot:
Groentevezels pakken dus de oorzaak aan van obstipatie, wanneer deze het gevolg is van een disbalans in je microbioom (wat meestal het geval is).
Nog meer effectieve oplossingen
Wat kun je nog meer doen om obstipatie te vóórkomen / verminderen, naast voldoende groente eten en graanvezels vermijden?
Wist je dat …
Obstipatie één van de gevolgen is van een disbalans in je microbioom (darmflora)?
Meld je dan nú gratis aan!
Ja, stuur mij komende 2 weken veel meer informatie over een opgezette buik !
{a2847ar45331}