Verkeersregels Spanje: wat mag wél en wat niet met de auto?

In elk land gelden andere regels wat betreft het gebruik van de auto in het verkeer, zo ook in Spanje.

Naast de ‘bekende’ regels (zoals niet te hard rijden, niet dronken achter het stuur, etc.) bevatten de verkeersregels Spanje een aantal ‘bijzondere’ regels die goed zijn om te kennen als je een auto gaat huren / kopen.

Onderstaande verkeersregels Spanje staan vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 3, 17 en 18.

bron: spanjevandaag.com

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets

In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt

Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden daarvoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken

Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur kan boetes opleveren. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam

Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien

Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Bellen in de auto

Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij is door middel van een bluetooth systeem of kabels via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

WhatsAppen, messenger etc

Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op en men kan punten van het rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Spullen achterin leggen die niet vast zitten

Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Claxonneren zonder reden

Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt (al hebben we ergens gelezen dat dit 200 euro is)

Documentatie niet compleet

Het niet bij je hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest

Je moet te allen tijde een reflecterend (geel of oranje) vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval, dat geldt voor de chauffeur en een bijrijder. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. In Spanje is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (alleen in het geval van Spaans kenteken).

Check dit dus goed als je een auto huurt!

Bijrijder of autorijder kussen

Het kussen van de bestuurder of bijrijder als men op de weg rijdt of het heftig discussiëren tijdens het rijden is in principe net zo gevaarlijk als dronken rondrijden. Daarom kan de politie een bekeuring geven van 80 euro, ook als men iets te verliefd en handtastelijk in de auto rijdt.

Fietsen meenemen achter op / in de auto

Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot een bekeuring.