Reizen

Reizen naar en van Fuerteventura

Vliegtuig

De snelste en makkelijkste manier om naar Fuerteventura te reizen vanuit Nederland of Belgie is met het vliegtuig. Fuerteventura heeft een eigen vliegveld, El Matorral. Deze ligt aan de oostkant van het eiland, vlakbij de hoofdstad Puerto del Rosario. Vliegtijd naar Fuerteventura is ca. 4 – 4,5 uur.
Vanuit Nederland en Belgie vliegen de volgende budgetmaatschappijen naar Fuerteventura:

Net over de Duitse grens kun je ook vliegen vanuit:

Boot

Een andere optie om naar Fuerteventura te reizen is de boot nemen vanaf Zuid-Spanje (Cadiz) naar Lanzarote. Na een transfer op Lanzarote neem je vanuit Playa Blanca in het zuiden de ferry naar de noordpunt van Fuerteventura (Corralejo).

Meer info hierover vind je op: https://www.trasmediterranea.es/en/routes/cadiz-lanzarote-arrecife en https://www.directferries.com/cadiz_arrecife_ferry.htm.

Reizen op Fuerteventura

Bus

Op Fuertevenetura rijden lijnbussen. De lokale busmaatschappij heet Tiadhe (www.tiadhe.com).
De frequentie van ritten is echter erg wisselend en hangt van het traject af. Vanaf het vliegveld vertrekt elk half uur een bus naar het busstation in de hoofdstad Puerto del Rosario. Dit is het knooppunt van alle lijnbussen op het eiland. Van hieruit kun je overstappen op een bus naar andere plaatsen op het eiland: zuidwaarts naar Gran Tarajal en Morro Jable, noordwaarts naar Corralejo, naar de luchthaven en Caleta de Fuste (in het oosten).
In de meer afgelegen plaatsen, vooral in het westelijke berggebied, komt vaak maar 1 – 2 keer per dag een bus. Wil je nog dezelfde dag terugreizen naar je vertrekpunt, dan is het soms goed plannen om de laatste bus terug te halen.

Over het algemeen rijden de bussen op tijd en vooral bij lange afstanden is de bus veel goedkoper dan een taxi.

Een ergernis is het ontbreken van een correcte dienstregeling bij de bushaltes. Als er al een overzichtje hangt zijn het de vertrektijden vanaf het beginpunt van de buslijn, niet die van de betreffende halte. Zo ontstaat onterecht de indruk dat de bus altijd te laat is! Het is dus een beetje gokken of informeer in de dichtstbijzijnde winkel, daar weten ze het wel.

Wie (veel) gebruik wil maken van de bus doet er goed aan een Tarjeta Dinero (of Bono) aan te schaffen. Deze magneetkaart geeft 30% korting op busritten en maakt betalen heel eenvoudig. Vertel je bestemming tegen de chauffeur, steek de kaart in de automaat en op de achterzijde verschijnt het saldo. De kaarten zijn te koop in een kleine selectie kantoorboekhandels en op de busstations van Puerto del Rosario en Corralejo. Heb je geen kaart, zorg dan voor voldoende kleingeld.

Taxi

In alle vakantieplaatsen is ten minste één taxistandplaats waar meestal ook een tarievenlijst te vinden is. Je kunt ook een taxi op straat aanhouden. Taxi’s zijn over het algemeen ‘vriendelijk’ geprijsd, zeker op kortere afstanden.
Van maandag t/m vrijdag geldt van 6 – 22 u tariefklasse 1. Alle andere tijdstippen geldt tariefklasse 2. De prijs per gereden kilometer bedraagt € 0,55 resp. € 0,63, met een minimum van € 3,15 resp. € 3,45. Voor ritten naar het vliegveld en de haven geldt een toeslag van € 1,70.
Op www.taxisfuerteventura.es vind je een prijscalculator.

Voorbeeld: van Gran Tarajal naar het vliegveld (een rit van 40 km en 35 minuten), o.b.v. tariefklasse 1 en 2 personen, bedraagt de prijs € 51,=.

Huurauto

Op Fuerteventura is een ruim aanbod van autoverhuurbedrijven. Naast de ‘grote’ aanbieders (Hertz, Avis, Europcar, Budget), vind je er ook locale aanbieders (Cicar, Alamo, Orlando). Wij hebben zelf hele goede ervaring met Cicar.

Last-minute aanbiedingen zijn vaak goedkoper, maar het risico is dat er niks meer beschikbaar is. Hoe eerder je boekt (via internet), des te goedkoper je meestal uit bent. Qua prijs voor een huurauto in de compacte klasse kom me over het algemeen uit op circa € 40,= per dag of vanaf € 130,= per week. Dit is inclusief belastingen en all-risk verzekering.

Let op: met gewone personenauto’s is het meestal niet toegestaan over onverharde wegen (in het westen en zuiden) te rijden. De schade is dan niet meeverzekerd. Ben je van plan de verharde wegen te verlaten, kies dan voor een terreinwagen met vierwielaandrijving.

Benzine is relatief goedkoop. Je betaalt gemiddeld € 0,50 – € 0,60 minder dan bijvoorbeeld in Nederland. Tank op tijd! Zeker in het zuiden en westen zijn er weinig benzinestations. In de grotere steden en langs belangrijke wegen vind je er wel voldoende.

De maximumsnelheid in de bebouwde kom bedraagt 50 km/u, daarbuiten 90 km/u. Er zijn (bijna) geen snelwegen op het eiland. De boetes voor snelheidsovertredingen zijn hoog en bekeuringen kunnen ook naar je huisadres gestuurd worden.

Goed nieuws voor fietsers … bij het inhalen van fietsers dien je minimaal 1,5 m zijdelingse afstand te houden tot de fietser! De lokale bevolking is hier heel strikt in omdat ze anders kostbare punten verliezen van hun puntenrijbewijs.

fietsen op fuerteventura