Plaatsen Fuerteventura: Overzicht van steden, stadjes en dorpjes

Fuerteventura telt zes gemeenten:

  • Antigua
  • Betancuria
  • La Oliva, waartoe ook het eilandje Isla de Lobos behoort
  • Pájara
  • Puerto del Rosario, waar het eilandbestuur zetelt
  • Tuineje
Fuerteventura gemeenten

Ajuy

Het dorpje Ajuy zelf is weinig spectaculair … paar huisjes, paar restaurants. Je bereikt Ajuy door vanuit Pajara westwaarts te rijden en dan de FV-621 te nemen, een doodlopende weg van een kilometer of 7.

Een aanrader is het restaurant / bar Jaula de Oro. Heerlijk eten voor een prima prijs. En met mooi uitzicht direct op de baai van Ajuy.

Fuerteventura lunch, Jaula de Oro

Uitzicht vanaf restaurant Jaula de Oro

Vanuit Ajuy kun je twee mooie wandelingen maken, beide langs de kust. De één gaat naar het noorden, richting de Caleta Negra (zwarte grot) en de Pena Horadada (een rotsboog op het strand). De ander gaat naar het zuiden, richting Playa de la Solapa, langs de prachtige ruige kust. De eerste wandeling is over het algemeen best wel druk. Houd je niet zo van hordes toeristen, zorg dan dat je op tijd bent.

Direct ten noorden van Ajuy bevindt zich een beschermde, bizarre kuststrook met zeldzame rotsformaties en de oudste sedimentgesteenten van de Canarische Eilanden – 120 miljoen jaar oude, fossielenrijke kalk uit de krijtperiode. Nergens anders op de Eilanden is iets soortgelijks te zien.

fuerteventura westkust

Unieke rotskust bij Ajuy

Antigua

Antigua is één van de oudste plaatsen op het eiland. Het dateert uit de 18e eeuw en was gedurende één jaar de hoofdstad van Fuerteventura. Die rol werd overgenomen door La Oliva, en tegenwoordig is Puerto del Rosario de hoofdstad.

Enkele windmolens herinneren aan de tijd dat de landbouw hier floreerde. Halverwege de 20e eeuw werd de laatste molen stilgelegd, maar gelukkig zijn enkele weer gerestaureerd en in bedrijf. In Tiscamanita, iets ten zuiden van Antigua, vind je een molenmuseum.

In het centrum van Antigua staat een mooie kerk, Cruz de los Caldos. Deze is gebouwd in 1785 en heeft een mooi parkje + pleintje vóór de hoofdingang.

Centrale plein in Antigua

Centrale plein in Antigua

Antigua ligt zeer centraal op Fuerteventura. Je vindt er alles voor de dagelijkse benodigdheden: supermarkt, diverse restaurants, apotheek, dierenarts, politie en een doe-het-zelf winkel.

Geregeld is er in Antigua ook een marktje.

Hoewel veel oudere inwoners nog werkzaam zijn in de landbouw en visserij (vanuit de haven van Pozo Negro), zijn veel jongeren werkzaam in de toeristenindustrie (voornamelijk vanuit Caleta de Fuste).

Een aanrader qua eten in Antigua is Bar Artesano, gelegen aan de hoofdweg FV-20. Die locatie klinkt ‘erger’ dan het is, de hoofdweg is erg rustig. Snelle service, typische Spaanse accommodatie, hele goede prijs en lekker.

Betancuria

Betancuria is vernoemd naar Jean de Béthenourt, die de stad stichtte in 1404. Het is lange tijd de hoofdstad geweest van Fuerteventura, totdat Antigua deze rol in 1834 overnam.

Betancuria is prachtig gelegen in een dal van het centrale bergmassief. Er wonen nog maar zo’n tweehonderd mensen in deze kleine stad.

Fuerteventura Betancuria

Centrale plein van Betancuria

Betancuria is een soort openluchtmuseum, met statige herenhuizen, paleizen en de prachtige parochiekerk. Je vindt er een paar interessante musea: Casa Santa Maria, over vroeger tijden (borduren, weven, oud gereedschap) en het Museo Arqueológico de Betancuria.

Bij geitenboerderij Finca Pepe, tegenover het franciskanenklooster, kun je nog steeds de productie van de typische geitenkaas volgen waar Fuerteventura zo beroemd om is.

Betancuria is zeker een bezoek waard, maar ga wel op tijd! Vanaf het middaguur kan het er erg druk worden met toeristen.

Er zijn talloze restaurants in Betancuria, de meeste erg toeristisch. Wil je rustig genieten van je lunch en in een mooie binnentuin, ga dan eten bij Casa Princess Arminda. Ligt bovenin het stadje … je komt er door een toegangspoort in de muur. Voor een kopje koffie in een weelderige binnentuin, ga naar restaurant Santa Maria, aan het centrale plein.

Vanuit Betancuria kun je hele mooie wandelingen maken in het centrale berglandschap van Fuerteventura, bijvoorbeeld richting Pajara, Antigua en Mirador de Morro Velosa.

Betancuria -Santa Maria

Genieten van een kopje koffie in de weelderige binnentuin van restaurant Santa Maria in Betancuria

Caleta de Fuste

Caleta de Fuste is één van de vier grote toeristencentra van het eiland, samen met Correlajo (in het noorden) en Costa Calma en Morro Jable (in het zuiden). Het wordt ook wel Costa Caleta of El Castillo genoemd. De stad bezit een halvemaanvormig strand met geel zand, wat het een ideale plek maakt voor gezinnen met kleine kinderen.

Caleta de Fuste heeft geen pitoresk centrum, maar bestaat vooral uit grote bungalowparken, winkels en restaurants. Heel veel toeristen die vooral komen voor de all-inclusive hotels en ’s ochtends om 10 u al aan het bier zitten op het terras. Hierdoor vinden wij het zelf een ‘verschrikkelijke’ plaats … maar dat is uiteraard persoonlijk.

Op zaterdag is er een marktje van lokale ambachtslieden. Dit marktje vindt plaats vlakbij het busstation (langs de hoofdweg FV-2).

Ten zuiden van Caleta de Fuste liggen de historische zoutpannen van Salinas del Carmen en het bijbehorende zoutmuseum Museo del Sal. Daar vind je ook één van de vijf skeletten van een potvis (de andere bevinden zich in Gran Tarajal, El Cotillo, Puerto del Carmen en Morro Jable).

Salinas del Carmen & potvis

Salinas del Carmen en skelet van potvis

Vlakbij Caleta de Fuste, aan de andere kant van de hoofdweg FV-2, vind je twee zeer fraai aangelegde 18-holes golfbanen:

  • Golf Course Salinas de Antigua
  • Fuerteventura Golf course

Beide banen zijn het hele jaar door geopend voor publiek. Dankzij het (bijna) altijd mooie weer kun je hier dus ook ’s winters perfect spelen.

Fuerteventura golf club

Eén van de vier 18-holes golfbanen op Fuerteventura

Cofete

Cofete is een klein dorpje gelegen in één van de meest geisoleerde hoeken van Fuerteventura. Met de auto kun je Cofete alleen bereiken via een onverharde weg vanaf Morro Jable (ca. 15 km).

Een spectaculair zicht op Cofete krijg je tijdens een wandeling vanaf Morro Jable. Na een klim van ca. één uur kom je bovenop de kam van het Jandia massief, vlakbij de hoogste berg van Fuerteventura, Pico de la Zara (812 m).

VillaVital wandelen 7

Uitzicht bovenop de kam tijdens de wandeling naar Cofete.

Eén kilometer ten noorden van Cofete ligt Villa Winter, een mystieke villa aan de voet van het bergmassief. Van Villa Winter wordt gezegd dat hij heeft gediend als toevluchtsoord voor Adolf Hitler. De villa ligt op een stuk grond dat dezelfde vorm heeft als Fuerteventura. De positie van de villa op dit stuk grond is hetzelfde als die op het eiland.

In Cofete vind je één bar / restaurant, Bar Cofete. Verder is er een bushalte, vooral bedoeld voor wandelaars en bezoekers van het strand. Deze bus rijdt een paar keer per dag richting Morro Jable.

bar restaurant Cofete

Uitzicht vanaf het terras van het restaurant in Cofete.

Corralejo

Corralejo ligt helemaal in het noorden van Fuerteventura. Het is één van de vier grote toeristische steden op het eiland, samen met Caleta de Fuste (in het oosten) en Costa Calma en Morro Jable (in het zuiden). In Correlajo vind je ca. 20.000 hotelbedden (2018).
Het schijnt dat het nachtleven nergens anders op Fuerteventura zo bruisend is als in Corralejo, vooral dankzij de uiterst levendige en creatieve surfscene.

In Corralejo vind je activiteiten voor elke leeftijd, van watersport, tennis, trips op een boot met glazen bodem, jeep safaries, mountainbiken en motortours.

Corralejo

Stadszicht in Corralejo.

Vanuit Corralejo kun je ook de boot nemen naar Lanzarote of naar het onbewoonde eilandje Isla Los Lobos.

Ten oosten van Corralejo vind je een 8 km lange strook van nagenoeg witte stranden. Deze zijn nog geheel ongerept, afgezien van twee hotels, die vóór de bouwstop werden opgericht.
Achter de stranden ligt het enorme wandel- en duingebied El Jable (24 km2), een beschermd natuurreservaat.

Fuerteventura El Jable

Beschermd natuurgebied El Jable bij Corralejo

Costa Calma

El Cotillo

El Cotillo is een vissersdorp in het noordwesten van Fuerteventura. Het heeft ruim 1000 inwoners. Het is een kleurrijk en sfeervol dorp dat het vooral moet hebben van dagjesmensen en surfers.

Direct ten zuiden van El Cotillo vind je namelijk een prachtig strand met meestal voldoende golven voor de (kite)surfers.

ElCotillo haven

Mooie oude haven van El Cotillo

El Cotillo heeft twee aan te bevelen restaurants: El Roque de Pescadores en La Vaca Azul. Bij de eerste heb je prachtig uitzicht op de nieuwe haven en de specialiteit is verse vis. Bij de tweede kijk je uit op de mooie oude haven.

ElCotillo strand

Prachtige zandstrand ten zuiden van El Cotillo

Gran Tarajal

Gran Tarajal heeft ca. 7500 inwoners. Het fungeert als regionaal centrum voor het zuidelijk deel van het eiland, dankzij de vele dienstverlenende bedrijven en winkels. Dit betreft vooral winkels en bedrijven voor de locale bevolking, Gran Tarajal wordt gelukkig nog niet ingenomen door hordes toeristen. Je vindt er dan ook nauwelijks hotels.

Een bijzondere attractie is een fontein met stenen zeepaardjes. Vlakbij deze fontein vind je een kleine informatiekiosk, open op ma – vr van 9 – 17 u.

Gran Tarajal - Casa Mendez

Restaurant Casa Méndez, met uitzicht op strand & zee

Als je de stad inrijdt vanaf de hoofdweg FV-2 zie je aan je linkerhand de Jardín Municipal (stadstuin), een heel mooi deel van het schaduwrijke palmbos. Dit park fungeert als prachtig recreatiegebied voor stadsbewoners en bezoekers.

Ondanks dat Gran Tarajal niet direct op toeristen gericht is, vind je langs de boulevard voldoende restaurants. Onze favoriet is Casa Mendez, helemaal aan de oostkant van de boulevard. Hier kun je lekker en tegen redelijke prijs eten.

GranTarajal boulevard

Strand & boulevard van Gran Tarajal

Lajares

Lajares is een mooi, klein stadje midden tussen Corralejo en El Cotillo. Het heeft ca. 1700 inwoners.

Op zaterdagochtend is er, op het centrale plein, een kleine markt van lokale handwerklui. Hier kun je echte lokale, zelfgemaakte producten kopen. Verder is er meestal livemuziek.

Een aanrader als je van koffie houdt is café El Charco. Hier worden de koffiebonen zelf gebrand, wat resulteert in echt heerlijke koffie.

zaterdagmarkt lajares

Zaterdagochtendmarkt in Lajares

La Oliva

La Pared

Las Playitas

Volgens sommigen is Las Playitas het ‘schilderachtigste plaatsje op Fuerteventura‘. Het heeft minder dan 1000 inwoners. Typische sneeuwwitte, kubusvormige huizen doen denken aan de witte dorpen in Andalusie. Las Playitas ligt aan het eind van een doodlopende weg, die je bereikt door vanaf de doorgaande weg FV-2 eerst richting Gran Tarajal te rijden.

In Las Playitas kun je nog regelmatig vissers zien die hun vangst binnenbrengen in kleine bootjes. Nog diezelfde dag ligt hun vangst bij één van de drie zeer locale, gezellige restaurants. Wij hebben deze al veelvuldig uitgeprobeerd 🙂

Fuerteventura - Las Playitas

Gezellige boulevard van Las Playitas

Aan de westkant van Playitas ligt een prachtige baai met een 900 m lang strand. Dit strand bestaat uit donker zand dat goed bestand is tegen de sterke branding. Direct aan de baai ligt Playitas Resort, een luxe resort dat geheel gericht is op sportieve gasten. Het resort heeft een eigen 18-holes golfbaan die het hele jaar door open is voor publiek.

18-holes golfbaan Playitas

18-holes golfbaan bij Playitas resort

Pajara

Puerto del Rosario

Tindaya

Tindaya werd ooit gezien als een gelovige plaats en de nabijgelegen berg, montana Tindaya, werd als heilig beschouwd. Dit is nog steeds zichtbaar middels meer dan 100 uitgekerfde tekeningen van ‘voeten’ in de berg.

Op een heldere dag kun je vanaf de top van de berg zelfs de Teide zien, de hoogste vulkaan op Tenerife.

Tindaya mountain kun je niet zomaar betreden, daarvoor moet je eerst een toegangsbewijs halen bij ??.

Zoek je een restaurantje in de buurt? Ga naar Meson Tindaya, direct links als je Tindaya binnenrijdt vanaf de doorgaande weg FV-10. Lekker eten, supervriendelijk en aantrekkelijk geprijsd.

montana Tindaya

‘Heilige berg’ Tindaya

Tiscamanita

Tuineje

Tuineje is een weinig bijzondere stad met zo’n 1000 inwoners. Tuineje is het bestuurscentrum van een gemeente met zo’n 14.000 inwoners.

Mocht je langs Tuineje komen, bestel dan vooral wél even een hele lekkere, lokale koffie (café condensada) in het barretje links naast de supermarkt Gama. Eén van de lekkerste die wij geproefd hebben. En voor de prijs (€ 1,=) hoef je het ook niet te laten.

Cafe condensada Tuineje

Genieten van een heerlijke café condensada in Tuineje

Villaverde