Restaurants
In Spanje, net als in andere Zuideuropese landen, is de lunch vaak de hoofdmaaltijd van de dag. Hier wordt dan ook ruim de tijd voor genomen, en drank (bier, wijn) hoort daar regelmatig bij. ’s Avonds nuttigt men dan meestal een wat lichtere maaltijd.
Spanjaarden gaan meestal niet vóór 13:00 u lunchen … wil je dus verzekerd zijn van een plaatsje in het restaurant, ga dan vóór 13:00 u. Veel restaurants zijn vanaf 12:00 u open, maar dat betekent niet altijd dat je dan ook direct eten kan bestellen … Rond 12:30 u is een mooi compromis
Bijna alle wat grotere plaatsen op Fuerteventura liggen aan of dichtbij zee. Dat betekent dat je overal heerlijk vis kan eten, vaak diezelfde dag vers gevangen. De prijzen zijn over het algemeen heel goed te doen. Voor €10 – 15,= kun je op de meeste plekken lekker en voldoende eten.
Hieronder vind je een lijst met (lokale) restaurants die wij zelf meermalen hebben uitgetest en waar je heerlijk kan eten.
Dit is uiteraard een persoonlijke selectie. Ga je mee op één van onze groepsarrangementen dan zullen we je zeker één of meerdere van deze restaurants zelf laten verkennen
El Luchador (Valles de Ortega)
Las Playas (Las Playitas)
Heerlijke paella. Je zit óp de boulevard van dit typisch Spaanse plaatsje. De zilte lucht van de zee krijg je er gratis bij …
Los Pescadores (Pozo Negro)
Het terras ligt bijna op het strand, prachtig uitzicht in een zeer rustige baai. Hier vind je de heerlijkste paella van heel Fuerteventura.
Bodegón Don Carmelo (Betancuria)
Klein terras vóór, mooie patio achterin. Kleine kaart, maar wel heerlijk eten en lekkere tapas.
La Sombra (Betancuria)
Prachtige tuin met planten. Eén van de weinige plekken waar je ’s zomers heerlijk in de schaduw kan zitten. In het weekend vaak live-muziek vanaf 13:30 u.
La Taverna (Betancuria)
Prachtige tuin met planten. Eén van de weinige plekken waar je ’s zomers heerlijk in de schaduw kan zitten. In het weekend kun je ook hier vaak genieten van de live-muziek die in naastgelegen restaurant La Sombra wordt gespeeld (vanaf 13:30 u).
Don Antonio (Vega de Rio Palmas)
Prachtige tuin met planten. Gelegen tegenover de kerk. Heerlijke tapas. Ietsje duurder dan gemiddeld.
Bar Artesano (Antigua)
Zeer locaal Spaans restaurant. Vlotte bediening en zeer gunstige prijzen.
Mi Sitio (Antigua)
Ietwat ‘luxer’ restaurant, met heerlijke tapas. Specialiteit: gegrilde aubergine met honing.
Casa Pon (Puertito de los Molinos)
Zeer eenvoudig (en … niet altijd even hygienisch) restaurant, maar op een prachtige locatie en met heerlijk eten. Let niet op de eenden die onder je tafel doorlopen Let op: dit restaurant is zeer afgelegen, meestal is er geen bereik met je telefoon.
La Jaula de Oro (Ajuy)
Mooi uitzicht op de baai van Ajuy. Kan soms wel wat druk zijn, maar dat heeft een reden: het lekkere eten .
Bar / restaurant Cofete (Cofete)
Unieke lunchplek, met schitterend uitzicht op de naastgelegen bergketen. Ietsje duurder dan gemiddeld. Bereikbaar met de auto (via een 16 km onverharde weg), met de bus (twee keer per dag) of wandelend (vanaf Morro Jable, ca. 2 – 2,5 u wandelen).
Bar La Amistad (Tiscamanita)
Een echt lokaal restaurant. Ziet er op het eerste gezicht wat ‘eenvoudig’ uit (is het ook :-)), maar het eten is geweldig en zeer vriendelijk geprijsd.
El Arco (Lajares)
Gelegen in het centrum van Lajares, tegenover het marktplein. Hier vind je de allerlekkerste koffie van heel Fuerteventura! Verder kun je er heerlijk lunchen met o.a. omelet, broodjes hamburger of salades.
Typische gerechten van Fuerteventura
Papas arrugadas
Houd je van de Hollandse, kleine, nieuwe aardappelen? Dan zijn papas arrugadas ook zeker aan jou besteed.
De naam ‘papas arrugadas’ betekent letterlijk ‘kreukelige aardappelen’, naar de vorm van hun schil. Het zijn kleine aardappeltjes mét schil, die in zout water worden gekookt. Bij het traditionele gerecht gebruikt men zeewater om in te koken, maar tegenwoordig gebeurt het ook vaak met kraanwater met een hele grote scheut zout erin. Na het koken wordt het water verwijderd en worden de aardappeltjes nog even doorverwarmd om te ‘drogen’.
De ‘echte’ papas arrugadas worden geserveerd met mojo rojo of mojo verde (zie hieronder) en staan in bijna elk restaurant op Fuerteventura op de menukaart.
Papas arrugadas met verse vis bij restaurant La Rampa (Las Playitas)
Ingredienten
Ingredienten voor 4 personen:
- 1 kg aardappelen
- 200 g zout
Bereidingswijze
Was de ongeschilde aardappelen en verwijder eventuele aarde. Doe de aardappelen in een grote pot en voeg water toe, maar net genoeg om ze te bedekken. Bedek de aardappelen met een schone doek, voeg zout toe en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Het water zal bijna volledig verdampen, voeg géén extra water toe! Verwijder de doek en bestrooi de aardappelen met het resterende zout. Breng het geheel terug aan de kook tot de aardappelschil gerrimpeld en droog is. Genieten maar!
Mojo
Mojo is een saus die bij veel gerechten wordt geserveerd. Mojo bestaat vooral uit olie, knoflook, azijn, zout, rode peper, tijm, koriander of komijn. Het originele recept van mojo komt van de Canarische Eilanden, maar ondertussen hebben andere landen het ook overgenomen, soms met iets andere ingredienten.
De twee meest gebruikte varianten van mojo zijn mojo rojo (rood) en mojo verde (groen). Mojo verde wordt meestal gebruikt bij vis. Mojo rojo meestal bij vlees. Beide worden vaak geserveerd bij de papas arrugadas (zie hierboven).
Ingredienten
Ingredienten mojo verde (4 personen):
- 1 bol knoflook
- 1 bosje koriander of peterselie
- 1 glas olijfolie
- 1 scheutje witte azijn
- 1 theelepel komijn
- Zeezout
Bereidingswijze
Mojo verde is gemakkelijk te bereiden. In een vijzel plaats je gepelde knoflook, zout, komijn en peterselie (of koriander). Olie en azijn langzaam toevoegen terwijl je blijft mengen … klaar!
Barraquito
Barraquito is een typisch Spaanse koffiespecialiteit. Het is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil. Echt superlekker !
Een lekker ‘bakkie’ barraquito …
Ingredienten
Gebruik voor 1 barraquito de volgende ingredienten:
- 25 ml gecondenseerde melk
- 200 ml volle melk
- 40 ml Licor 43
- 100 ml sterke koffie
- 1 limoen
- kaneelpoeder
- Groot glas (300 ml)
Bereidingswijze
Doe eerst circa 200 ml volle melk in een melkopschuimer. Terwijl die druk bezig is je melk op te kloppen, kun jij koffie zetten. Begin daarna met het ‘bouwen’ van de laagjes.
- Om te beginnen een laagje gecondenseerde melk.
- Vervolgens een laagje likeur.
- Snijd met een dunschiller een reepje van ongeveer 2 centimeter uit de limoenschil en leg ‘m er bovenop.
- Is de melk klaar? Schep dan 6 eetlepels van het schuim in je glas.
- Daar overheen schenk je beheerst 100 ml warme melk.
- Sluit af met een shot koffie.
- Bestrooi het geheel met kaneelpoeder, en decoreer eventueel met een kaneelstokje.
Queso majorero
Naast toerisme is geitenhouderij de tweede belangrijke inkomstenbron van Fuerteventura. Er leven op het eiland meer geiten dan mensen …
Majorero is een geitenkaas afkomstig van Fuerteventura. De benaming majorero stamt uit de tijd van de eerste inwoners, de Guanches, en wordt gebruikt om de oorspronkelijke bewoners te omschrijven.
Majorero kaas komt in 3 ‘smaken’ voor waarbij de buitenkant wordt afgewerkt met olie, pimenta (een plant) of gofio (zie boven).
Op het eiland zijn diverse kaasfabrieken waar je het bereidingsproces van de majorero kan aanschouwen en uiteraard de kaas kan proeven, b.v.
- La Pastora, in La Pared
- Granja La Villa, nabij Betancuria (www.granjalavilla.com)
- Finca Pepe, nabij Betancuria (www.fincapepe.com/en/)
Gofio
Gofio is een meelachtig poeder dat voor de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden (de Guances) als basisvoedingsmiddel diende; ze roerden het door geitenmelk of bouillon.
Je kan de bereiding van gofio nog dagelijks zelf bekijken in het molenmuseum van Tiscamanita. Daar kneedt de museumbeheerster elke ochtend de gofio met olie, water en suiker tot op fijn deeg lijkende massa, waarvan je als bezoeker mag proeven. De smaak doet denken aan marsepein.
Vandaag de dag wordt gofio op de Canarische Eilanden vooral gemaakt uit granen (vooral mais en tarwe) en peulvruchten. Op Fuerteventura wordt ook gofio gemaakt uit kikkererwten en lupine bonen.
In restaurant Jaula de Oro (in Ajuy) hebben ze gofio-dessert, een soort chocolademousse maar dan met gofio. Heerlijk …
Gofio mousse