“Ik heb geen conditie want ik heb een tijdje niet gewandeld, gefietst, etc…”Ik hoop door meer te gaan bewegen mijn fitheid weer terug te krijgen”.
Dit horen we dikwijls als gasten bij ons komen voor een actieve week.
Vroeger, toen we nog in Nederland woonden en vroegen naar de reden waarom mensen bij ons kwamen sporten, hoorden we dikwijls als antwoord:“Ik wil fitter worden dus wil ik gaan sporten bij jullie …”
Wat mij nog steeds opvalt is dat er dikwijls gedacht wordt dat meer energie krijgen vooral te maken heeft met meer conditie opbouwen door middel van sporten, wandelen , fietsen, etc. Deels klopt dit ook wel. Echter er is een nog veel belangrijkere factor die ervoor zorgt dat je meer energie krijgt en je daardoor fitter voelt: voldoende gezonde voeding binnenkrijgen!
Waarom gezonde voeding zorgt voor meer energie
Mijn ervaring is dat veel mensen wél letten op hun voeding, maar dat het voedingspatroon vaak ontoereikend is om het lichaam van voldoende gezonde energie te voorzien. Kennelijk wordt de link tussen meer energie krijgen en voldoende gezonde energie tot je nemen vergeten. Wil je fitter worden door te gaan sporten? Dan is een goede energie voorraad onmisbaar.
Waarom heb je gezonde voeding nodig?
Gezonde voeding bestaat uit voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Waarom heb je deze nodig?
Brandstof
Je lichaam heeft brandstof nodig. Zonder brandstof kan het niet functioneren. Voor al je lichaamsprocessen heb je energie nodig. Wist je dat 70% van je dagelijkse energie inname nodig is voor alle basale processen in je lichaam, waaronder:
- ademhaling
- hartslag
- temperatuur op peil houden
- spijsvertering
- oude lichaamscellen opruimen en weer nieuwe aanmaken
- schade herstellen
- hormoonhuishouding
- etc.
Het merendeel van de energie inname gebruik je dus om uw lichaam draaiende te houden. Het resterende deel gebruikt je lichaam als energievoorziening bij inspanning en sporten.
Gezonde voeding bevat kwalitatief goede koolhydraten en vetten die je lichaam optimaal kan gebruiken als brandstof. Deze koolhydraten en vetten moeten in je lichaam nog wel eerst omgezet worden in een bruikbare vorm van energie. Dit omzetten levert jou echter niet alleen energie op, het kóst ook energie. Dus voor een optimaal verlopende energiehuishouding heb je ook weer voldoende brandstof nodig!
Hulpstoffen
Hiermee ben je er echter nog niet. De productie van energie uit koolhydraten en vetten vindt plaats door middel van een ingewikkeld proces met vele tussenstappen. Hiervoor heb je hulpstoffen nodig in de vorm van vitamines en mineralen. Met name de B-vitamines spelen een hele belangrijke rol in je energiehuishouding. Deze vitamines en mineralen haal je uit gezonde voeding.
Je lichaam heeft de diverse vitamines en mineralen niet alleen nodig voor het optimaal functioneren van je energiehuishouding. Ook je basale lichaamsprocessen kunnen niet zonder.
Voedingsstoffen
Verder heeft je lichaam voedingsstoffen nodig die kunnen dienen als bouwstof voor nieuwe cellen, hormonen, enzymen en neurotransmitters (dit zijn ‘stoffen die allerlei lichaamsprocessen regelen’), maar ook voor je huid, botten, slijmvliezen en noem maar op. Hiervoor worden zowel eiwitten, gezonde vetten als koolhydraten gebruikt.
Wat zijn de gevolgen van onvoldoende gezonde voedingsstoffen?
Je lichaam functioneert op een magnifieke manier. De basale lichaamsprocessen, inclusief je energiehuishouding, zijn met elkaar verbonden en aan elkaar geschakeld. Ze draaien in- en met elkaar als zogenaamde tandwieltjes, waardoor ze zeer nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Gezonde voedingsstoffen spelen in het optimaal blijven draaien van deze tandwieltjes een hele belangrijke rol.
Allerlei klachten
Een gezond en fit lichaam vraagt dus om kwalitatief gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen. Wanneer je te weinig hiervan binnenkrijgt, draaien de tandwieltjes niet meer optimaal. Als één tandwieltje minder efficiënt gaat draaien, heeft dit gevolgen voor alle andere tandwieltjes. Ze kunnen langzamer gaan draaien en zelfs stokkerig gaan lopen wanneer er een dreigend tekort is aan één of meerdere voedingsstoffen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Gebrek aan energie en u niet fit voelen is één van de belangrijkste symptomen.
Dreigende uitputting van de voorraad aan hulpstoffen
Bovendien zal je lichaam, om de diverse lichaamsprocessen nog zo goed mogelijk te laten verlopen, toch op zoek gaan naar de benodigde hulpstoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze worden in dat geval uit je voorraad gehaald, waardoor je een dreigend tekort oploopt aan deze hulpstoffen. Dit heeft nog meer negatieve gevolgen voor het functioneren van de tandwieltjes en dus voor al jouw lichaamsprocessen, inclusief je energiehuishouding.
Spierafbraak
Wanneer tijdens zware en/of langdurige inspanning c.q. sporten de aanvoer van brandstof (in de vorm van koolhydraten en vetten) tekort schiet dan zal jouw lichaam overgaan op het gebruik van een noodbrandstof. In dit geval zijn dat eiwitten. Je lichaam haalt deze uit je spieren met spierafbraak als gevolg. En dat is uiteraard wat je niet wilt …
Stress
Daarbij komt nog dat bepaalde omstandigheden, zoals stress en sport, om een grotere hoeveelheid aan voedingsstoffen vragen. Dus niet alleen een te geringe inname aan voedingsstoffen kan een relatief tekort aan voedingsstoffen en klachten opleveren, ook een grotere behoefte kan een oorzaak zijn.
Overgewicht
Je lichaam zal door de dreigende tekorten van voedingsstoffen overgaan op een ‘survival stand ‘ en zeer zuinig omgaan met energie. Dit leidt niet alleen tot een gevoel van minder fit zijn, maar betekent onder andere ook dat alle voeding die dan binnenkomt opgeslagen wordt in de vorm van reserve energie, in vet dus. Je komt daardoor in een vetopslagmodus terecht, in plaats van vetverbranding. Dit kan één van de redenen zijn waardoor je gewicht toeneemt en afvallen niet meer lukt.

Je lichaam zal door de dreigende tekorten van voedingsstoffen overgaan op een ‘survival stand ‘ en zeer zuinig omgaan met energie. Dit leidt niet alleen tot een gevoel van minder fit zijn, maar betekent onder andere ook dat alle voeding die dan binnenkomt opgeslagen wordt in de vorm van reserve energie, in vet dus. Je komt daardoor in een vetopslagmodus terecht, in plaats van vetverbranding. Dit kan één van de redenen zijn waardoor je gewicht toeneemt en afvallen niet meer lukt.
Hoeveel gezonde voedingsstoffen heb je nodig?
Hier kan ik helaas geen standaard antwoord opgeven. De behoefte aan gezonde voedingstoffen is volledig individueel bepaald, want iedereen is anders. Deze behoefte hangt samen met heel veel factoren:
- geslacht
- leeftijd
- leefstijl
- gezondheidssituatie
- (over/onder)gewicht
- inspanningspatroon
- hoeveelheid ervaren stress
- etc.

Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het samenstellen van een gezond voedingspatroon? Ik help jou er graag bij.
Kijk eens bij mijn “Jij, Gezond & Fit” programma.