Herken je dit: je hebt het idee dat je bepaalde voedingsmiddelen niet kunt verdragen, maar je kan er geen vinger opleggen welke dat zijn. Vaak heb je dan last van diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Je raakt gefrustreerd, want je weet op een gegeven moment niet meer wat je wel en niet kan eten.
Dat heb ik ook gehad. Tot ik erachter kwam dat ik last had van ‘vertraagde voedselallergie type 3’, ook wel ‘IgG-voedselallergie type 3’ of voedselintolerantie genoemd.
Wat is een vertraagde voedselallergie?
Om te begrijpen wat een vertraagde voedselallergie is, is het handig om eerst te weten hoe je darmen werken. Je immuunsysteem bevindt zich namelijk voor 80% in je darmen en checkt steeds alles wat daar binnenkomt. Bij ongewenste gasten, zoals schadelijke bacteriën, virussen of schimmels, maakt je lichaam antilichamen aan om het lichaamsvreemde aan te pakken en op te ruimen. Normaal gesproken, bij gezonde goedwerkende darmen én spijsvertering, reageer je niet via een vertraagde reactie op voedingsmiddelen
Gaten in je darmen
Wanneer je darmen niet goed functioneren, kunnen ‘gaten’ ontstaan in de darmwand. De cellen van de darmwand liggen normaal gesproken tegen elkaar aan en zijn met elkaar verbonden door middel van ‘plaksel’. Dit plaksel kan door verschillende oorzaken loslaten, zoals medicijnen, stress, infecties of voedingsmiddelen (o.a. gluten). Hierdoor ontstaan gaten in je darm, waardoor je darmwand meer ongewenste stoffen doorlaat. Niet alleen bacteriën, virussen en schimmels kunnen zo gemakkelijker je darmwand passeren, maar ook voedingsmiddelen. Omdat zij nu niet goed in kleine stukjes worden afgebroken, ziet je immuunsysteem deze voedingsstoffen als ongewenste stoffen. Als reactie hierop maakt het immuunsysteem antilichamen aan tegen de eiwitten in de voedingsstoffen; voor voedingsstoffen is dit het antilichaam type IgG. Deze reactie kan echter ook pas twee of drie dagen na de voedselinname optreden, vandaar de term ‘vertraagde’ voedselallergie.
Ontstekingsreacties
Het antilichaam verbindt zich dus aan het lichaamsvreemde voedsel-eiwit en vormt zo een immuuncomplex. Als je spijsvertering ook niet optimaal functioneert, blijven er te grote eiwit-complexen over. Gevolg: je immuunsysteem slaat op tilt.
Het probleem wordt nog groter als de immuuncomplexen vervolgens via de lekke darmwand in de bloedbaan en vervolgens in allerlei weefsels terechtkomen en zich hechten aan cellen. Wanneer speciale immuuncellen de immuuncomplexen afbreken, ontstaan er ontstekingsreacties die allerlei klachten veroorzaken in het hele lichaam. Deze ontstekingsreacties kunnen zelfs chronisch worden als je het desbetreffende voedingsmiddel regelmatig eet.
Klachten
Immuuncomplexen in de darmen kunnen allerlei klachten veroorzaken, zoals:
In je slijmvliezen kunnen klachten ontstaan als niezen, verstopte neus en astmatische klachten. Ook kun je last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, overgewicht, gewrichtsklachten of huidproblemen. Meestal heb je niet direct ernstige klachten, maar bouwen deze in de loop van de tijd op. Chronische ontstekingsreacties hebben dus uiteindelijk een desastreuze invloed op je gezondheid.
Hoe kom je erachter of je een vertraagde voedselallergie hebt?
Omdat een vertraagde voedselallergie type 3 heel diverse klachten kan geven en deze soms pas na enkele uren of zelfs enkele dagen kunnen optreden, is het in de praktijk heel lastig te achterhalen op welke voedingsmiddelen jij reageert. Ook een eetdagboek alleen geeft dan vaak geen duidelijkheid. Bovendien eet je meestal meerdere voedingsmiddelen tegelijk, waardoor je – als je klachten krijgt – nog niet weet waar je specifiek op reageert. Misschien denk je aan bekende allergenen als gluten, lactose en ei. Je kunt echter op elk voedingsmiddel reageren, dus ook op broccoli, boontjes, banaan, kiwi, kip of zalm. Gelukkig is er een manier om te testen op welke specifieke voedingsmiddelen jij reageert: de voedingsintolerantie screening of imunopro-testen (afhankelijk van welk lab de testen uitvoert). Je bloed wordt dan getest op de aanwezigheid van antilichamen die zijn gericht op specifieke voedingsmiddelen.
Mijn eigen voedselallergietest
Ik heb destijds de ImuPro test gedaan, omdat ik last had van een opgeblazen buik, winderigheid en extreme vermoeidheid de dag na deze klachten. Net of al mijn energie dan werd weggetrokken door mijn opgezette buik. Ik verwachtte dat glutenbevattende granen en koe-producten een probleem zouden zijn.
Tot mijn verbazing kwamen deze niet uit deze test; wel knoflook, tonijn en pistachenoten. Waar ik helemaal verbaasd over was, was dat ik ook reageerde op kip en kalkoen. Dat at ik driemaal per week!
Het is dus heel nuttig om een voedselallergietest te doen om erachter te komen waar jouw lijf op reageert.
Wat kun je doen aan vertraagde voedselallergie?
Na de uitslag heb ik drie maanden de voedingsmiddelen laten staan waarop ik reageerde. Vervolgens heb ik ze één voor één weer uitgeprobeerd met een pauze van 3 – 4 dagen. Ik ben nu een jaar verder en kip gaat helaas nog steeds niet goed. Mogelijk bevat mijn lijf nog steeds (te) veel IgG-antilichamen tegen kip: deze kunnen namelijk twee jaar in je lichaam blijven zitten. Sinds mijn darmen en spijsvertering optimaal werken kan ik echter wél weer gluten, lactose en veel andere voedingsmiddelen verdragen.
Gezonde darmen beschermen je
Vertraagde voedselallergieën hangen dus samen met een lekkende darm. Om zoveel mogelijk van je voedselallergie af te komen, is het belangrijk dat je darmen én spijsvertering weer goed werken en de lekkende darm oplossen. Dit betekent dat je alles in kaart moet brengen wat van invloed is op jouw darmfunctie en spijsvertering. Daarna kun je deze factoren effectief aanpakken. Ik kan daarmee helpen!
Persoonlijk advies nodig?
Heb je vragen op het gebied van
Aarzel dan niet om een 1-op-1 Expert Sessie met mij aan te vragen.
In de 1-op-1 Expert Sessie bespreken we samen, bij voorkeur aan de hand van ingevulde tests op deze website, alle vragen die jij hebt omtrent je klachten en het aanpassen van je voedingspatroon.
Let op: Deze dienst is slechts zeer tijdelijk beschikbaar!
drs. Sabine Weites
(niet-praktiserend) orthomoleculair arts & voedingscoach