Lekker koken met aubergine is niet moeilijk. Aubergine is gezond, maar behoort ook tot de familie van de nachtschade. Hoe zit dat? En wat kun je er nog meer mee, behalve moussaka maken?
Al heel lang ben ik erg weg van aubergine. Vroeger toen ik een paar keer op vakantie in Griekenland was, bestelde ik telkens moussaka bij een zelfde authentiek eettentje. Dat was zo Smulluh!
En aubergine gerechten staan nog steeds elke week standaard op ons weekmenu. Gewoon omdat ze zo heerlijk smaken.
Hier op Fuerteventura kun je de aubergine bij de lokale boer kopen. Deze zijn zo lekker! Binnenkort hoeft dat niet meer, want inmiddels zijn we gestart met de aanleg van onze eigen moestuin. En jawel, aubergine mag hier natuurlijk niet ontbreken. Omdat de eerste twee vruchten al gespot zijn, is er werk aan de winkel: de aubergine plantjes staan te trappelen om een plekje te veroveren in de grond.
Kenmerken van aubergine
Aubergine is eigenlijk een vrucht, maar wordt onder de groenten gerekend. Deze ‘vruchtgroente’ heeft een diep paarse kleur en is vrij neutraal van smaak. Daardoor heeft aubergine het voordeel dat je het in heel veel gerechten kan toepassen.
Hoe gezond is aubergine?
Aubergine behoort, net als aardappelen, tomaten, groene en rode pepers en paprika, tot de familie van de nachtschade.
Negatieve invloed op je zenuwstelsel
Gewassen in de familie van de nachtschade zijn voedingsmiddelen die giftige stoffen bevatten, zogenaamde neurotoxines. Deze planten maken deze giftige stoffen aan om zich te beschermen tegen insecten. (Overigens produceren heel veel planten ‘afweerstoffen’ uit zelfverdediging, en geef ze eens ongelijk!)
Deze neurotoxines kunnen invloed hebben op je zenuwstelsel, echter alleen in grote hoeveelheden. Of deze stoffen verdwijnen tijdens het koken … daarover zijn de meningen verdeeld. Waarover wel consequent wordt gesproken is dat je ze niet rauw moet eten! Aubergines kunnen dus ook milde klachten geven, zoals maag-, darm- en gewrichtsklachten. Deze worden ook veroorzaakt door de neurotoxines.
Allergische reactie
Gewassen uit de familie van de nachtschade kunnen tevens een allergische reactie geven, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, tintelingen en misselijkheid. Vaak komt dit voor wanneer je ook een allergie hebt tegen graspollen. Dit komt omdat de eiwitstructuren van zowel de nachtschade gewassen als de graspollen op elkaar lijken. Men noemt dit een ‘kruisreactie’. Ben je daar gevoelig voor, dan kun je deze gewassen beter vermijden.
Voedselintolerantie
Aubergine kan, net als vele andere gezonde voedingsmiddelen, een tijdelijke intolerantie veroorzaken. Vaak hangt dit samen met een slecht functionerende spijsvertering en een microbioom (darmflora) dat uit balans is. Je immuunsysteem dat zich voor 90% in je darmen bevindt, gaat reageren op aubergine met de aanmaak van antistoffen. Dit kan allerlei klachten geven. Dit heb ik zelf ook ervaren met onder andere aubergine.
Tijdens de periode dat míjn spijsvertering slecht werkte en mijn lijf uit balans was, kon ik aubergine en paprika veel minder goed verdragen. Ik kreeg een opgezette buik, had last van winderigheid en mijn hooikoortsklachten namen toe. Maar sinds ik mijn maag- en darmen weer op orde heb, kan ik zonder problemen weer gewassen eten die behoren tot de familie van de nachtschade. Ook zijn mijn hooikoortsklachten als sneeuw voor de zon verdwenen!
Aubergine is zeker ook gezond !
Moet je dan geen aubergine meer eten? Natuurlijk wel! Aubergine en de andere gewassen hebben zeker ook gezonde eigenschappen. Aubergine bevat complexe koolhydraten, een grote hoeveelheid aan gezonde vezels, vele vitamines en mineralen. Zo bevatten ze vitamine C, B1, B2, ijzer, calcium en kalium. Dus vermijden hoef je ze zeker niet. Luister naar je lichaam, hoe reageer jij op aubergine en andere gewassen? Als je ze goed kan verdragen, geniet ervan. Maar net zoals voor heel veel producten geldt, eet ze met mate, want ze hebben nu eenmaal stoffen in zich die nadelig voor je kunnen zijn wanneer je er teveel van eet.
Hoe kun je aubergines het beste bewaren?
Aubergines kun je het beste bewaren boven een temperatuur van 10 graden Celsius, anders krijgen ze lelijke bruine plekken op het steeltje en de schil. Dus niet in de koelkast, maar wel op een koele, donkere plek.
Toepassingen van aubergine in gerechten
Bij aubergine denk je vaak aan Zuid-Europese gerechten zoals moussaka. Maar je kan er veel meer mee doen. Wat dacht je van:
- Gegrilde aubergine
- Aubergine tosti
- Auberginebootje gevuld met gehakt-groentemix
- Gezonde aubergine lasagne
- Ratatouille
- Salade met gebakken aubergine en feta
Recepten
Wil jij ook een lekker, makkelijk en gezond gerecht klaarmaken met aubergine? Ga dan naar de recepten pagina. Daar staat o.a. een gerecht van gevulde aubergine voor je klaar.