Villa Winter (Fuerteventura)

Het mysterie van Villa Winter

Villa Winter is omgeven met mysterieuze verhalen, mede gevoed door zijn zeer afgelegen ligging. Villa Winter is gebouwd in 1937 door de Duitse ingenieur en kolonel Gustav Winter, nazi-spion en vertrouweling van Adolf Hitler. De strategische ligging van de villa wordt in verband gebracht met het feit dat deze werd gebruikt voor geheime militaire acties en als provisiestation voor Duitse onderzeeërs. Een aan het strand gelegen kerkhof vlakbij de villa leidt in dit verband ook nog steeds tot speculaties.

Er zijn bewijzen dat Fuerteventura tijdens de Tweede Wereldoorlog een basis voor Duitse onderzeeboten is geweest. Er gaan zelfs geruchten dat er nog steeds twee complete onderzeeboten in de geheime Duitse basis moeten liggen.

villawinter diariodefuerteventura

Ook zou er een kliniek geweest zijn voor plastische chirurgie, waar nazi-misdadigers hun uiterlijk konden laten veranderen.

En dan is er nog het kleine vliegveld aan de kust, dat tegen het einde van de oorlog veelvuldig ’s nachts werd gebruikt.

Gustav Winter, en zijn familie, hebben altijd volgehouden dat Villa Winter een ‘gewone boerderij’ was, waar hij zich met z’n gezin wilde terugtrekken. Maar Gustav was een man van aanzienlijk belang in het Duitsland van rond de oorlog – zou hij zich, in een tijd dat zijn land hem het meest nodig had, werkelijk verbergen in een fort op een afgelegen eiland met de nabijheid van de zee en een landingsbaan van een vliegveld? Zou hij zich echt verschuilen in een fort met stevige muren, ruime kelders en een keuken die groot genoeg was om een klein leger te voeden?

Lokatie & omgeving Villa Winter

Villa Winter ligt vlakbij het kleine dorpje Cofete, in het uiterste zuidwesten van Fuerteventura. De villa ligt op een grondgebied dat exact de vorm heeft van het eiland Fuerteventura zelf. En de ligging van de villa binnen dit grondgebied komt geografisch overeen met zijn ware positie op het eiland … een spiegel van een spiegel …

Aan de oostkant is de villa omgeven door een steile bergkam, met als hoogste punt de Pico de la Zarza (807 m). Aan de westkant van de villa ligt één van de mooiste stranden van Fuerteventura, Playa de Cofete.

Villa Winter

Bereikbaarheid Villa Winter

Villa Winter ligt zeer afgelegen in het zuidwesten van Fuerteventura, vlakbij het kleine dorpje Cofete. Je kan de villa op verschillende manieren bereiken:

Per auto

Heb je een (huur)auto, dan ga je vanaf de oude haven van Morro Jable richting Cofete. Dit is een ca. 15 km lange onverharde weg, dus neem hier ruim de tijd voor. In Cofete zie je de villa al vóór je liggen, en je rijdt nog ca. 1,5 km rechtdoor.

Per bus

Een paar keer per dag rijdt er vanuit Morro Jable een (wandelaars)bus naar Cofete. Soms rijdt deze via het kleine dorpje Puertito de la Cruz in het uiterste zuidwesten, dus trek hier voldoende tijd voor uit. In Cofete zie je de villa al vóór je liggen, en je laatste ca. 1,5 km kun je wandelend afleggen.

Wandelend

Voor de actievelingen is er de mogelijkheid naar Villa Winter te wandelen. Je start net ten noordwesten van Morro Jable, bij het parkeerterrein Gran Valle en loopt vanaf daar noordwaarts de bergkam over. Bovenop heb je een spectaculair uitzicht op de westkust, op Cofete en op Villa Winter. In de afdaling houd je op een gegeven moment rechts aan en neemt een klein paadje richting de villa.

De totale wandeltijd is ca. 2:00-2:30 u.

Dit is echt een aanrader voor de wandelliefhebber.

granvalle cofete villa winter