Bezienswaardigheden Fuerteventura

Fuerteventura wordt vooral geliefd door zijn unieke landschap. Nergens anders op de Canarische Eilanden vind je zo’n ongerepte natuur en overweldigende rust. Niet voor niets wordt het door wandelaars én fietsers steeds beter ontdekt.

Naast de natuur, die je over bijna het hele eiland vindt, is er een aantal interessante bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Op een paar van deze uitstapjes na, zul je op de meeste plekken letterlijk slechts enkele andere bezoekers tegenkomen. Geen wachtrijen en geen dure entreegelden (vaak maar een paar euro, of gratis).

Mirador de Morro Velosa

Mirador de Morro Velosa” is één van de bekendste uitzichtpunten van Fuerteventura. Het ligt in het centrale berglandschap rondom Betancuria, op een hoogte van ruim 600 m. Mirador de Morro Velosa omvat een (kleine) horecagelegenheid waar je wat kan drinken en iets kleins eten, en een boeiende tentoonstelling over hoe Fuerteventura is ontstaan en over de geografie. Zo vind je er o.a. een 3-D maquette van het eiland.

De Mirador is zowel met de auto, per fiets als wandelend te bereiken en ligt ca. 15 km van Villa Vital vandaan.

Toegang is gratis.

Let op! Mirador de Morro Velosa is tijdelijk gesloten. We verwachten dat het in de loop van 2021 weer opengaat.

MiradorMorroVelosa 1
MiradorMorroVelosa 2

Villa Winter, een mysterie uit de oorlog?

Villa Winter ligt vlakbij het kleine dorpje Cofete, in het uiterste zuidwesten van Fuerteventura. De villa is omgeven met mysterieuze verhalen, mede gevoed door zijn zeer afgelegen ligging.

Villa Winter is gebouwd in 1937 door de Duitse ingenieur en kolonel Gustav Winter, nazi-spion en vertrouweling van Adolf Hitler. De strategische ligging van de villa wordt in verband gebracht met het feit dat deze werd gebruikt voor geheime militaire acties en als provisiestation voor Duitse onderzeeërs. Een aan het strand gelegen kerkhof vlakbij de villa leidt in dit verband ook nog steeds tot speculaties.

Villa Winter

VillaWinter cover klein

Molenmuseum

In het Molenmuseum in Tiscamanita (5 km van Villa Vital) kun je o.a. een oude molen van binnen bekijken. Het museum toont verder de bereiding van de beroemde gofio. Gofio is een meelachtig poeder dat voor de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden (de Guances) als basisvoedingsmiddel diende; ze roerden het door geitenmelk of bouillon.

Het Molenmuseum maakt deel uit van een set van 3 musea:

 • Molenmuseum Tiscamanita
 • Kaasmuseum Antigua
 • Zoutmuseum Caleta de Fuste

De toegangsprijs voor het Molenmuseum is een paar euro. Koop je een toegangskaartje voor alledrie de musea samen, dan krijg je korting.

molenmuseum Tiscamanita 2
molenmuseum Tiscamanita 1

Kaasmuseum

In het Kaasmuseum in Antigua (5 km van Villa Vital) kun je o.a. een oude molen van binnen bekijken. Het museum toont verder hoe de beroemde majorero kaas werd en wordt geproduceerd.

Verder is er een klein winkeltje waar je diverse soorten kaas, lokale likeur en handwerk kan kopen. Je kan het winkeltje ook bezoeken zonder toegang te hoeven betalen.

Het Kaasmuseum maakt deel uit van een set van 3 musea:

 • Molenmuseum Tiscamanita
 • Kaasmuseum Antigua
 • Zoutmuseum Caleta de Fuste

De toegangsprijs voor het Kaasmuseum is een paar euro. Koop je een toegangskaartje voor alledrie de musea samen, dan krijg je korting.

kaasmuseum Antigua 2
kaasmuseum Antigua 1

Zoutmuseum (Museo de la Sal)

Het Zoutmuseum ligt in het kleine plaatsje Salinas del Carmen (2 km van Caleta de Fuste). Hier kun je zien welke rol zout had (en heeft) in de geschiedenis van het eiland Fuerteventura. Vroeger werd de vers gevangen vis geconserveerd met het zout dat hier werd gewonnen. Tegenwoordig hebben de zoutpannen van Salinas del Carmen vooral een cultuurhistorische waarde. Je ziet in foto’s op welke manieren er zout gewonnen wordt over heel de wereld. Op film zie je hoe het proces van zoutwinning op Fuerteventura plaatsvindt. Ook zie je op welke wijze zout gebruikt wordt zoals in levensmiddelen maar ook industrieel.

Het Zoutmuseum maakt deel uit van een set van 3 musea:

 • Molenmuseum Tiscamanita
 • Kaasmuseum Antigua
 • Zoutmuseum Caleta de Fuste

De toegangsprijs voor het Kaasmuseum is ca. 10 euro. Koop je een toegangskaartje voor alledrie de musea samen, dan krijg je korting.

museo de la sal
musel de la sal 2

Zwarte Grotten

Eén van de meest bekende toeristische uitstapjes op Fuerteventura is een bezoek aan de Zwarte Grotten van Ajuy. Dit plaatsje ligt aan de westkust, ongeveer halverwege het eiland.

Je kan de grotten bereiken via een relatief makkelijke wandeling van zo’n 15 – 20 minuten  vanuit het plaatsje Ajuy. Deze wandeling zelf is ook zeker al de moeite waard, door de uitgesleten gesteenten waar je langs en overheen loopt.

 • Tip: Als het kan, ga erheen als het vloed is en / of als de wind uit het (noord) westen komt. Dan heb je de mooiste golven.
zwarteGrotten ajuy 2
zwartegrotten ajuy 1

Oasis Wildlife Park

Oasis Park in La Lajita bestaat uit twee onderdelen:

 • Een wildlife park / dierentuin
 • Een tuincentrum

Het tuincentrum is gratis toegankelijk en is een waar paradijs voor tuinliefhebbers. Allerlei soorten planten, cactussen en bomen, sommige van 3 meter hoog of meer.

Het wildlife park is zeer ruim opgezet en de dieren krijgen alle ruimte die ze verdienen. Echt een dagje uit! Daar hangt dan ook het prijskaartje van € 35,= (voor volwassenen) aan.

Vanuit de grotere (toeristische) plaatsen op het eiland rijden gratis bussen van Oasis naar het park / tuincentrum.

Lokale marktjes

Op diverse plaatsen op het eiland zijn er (wekelijkse) marktjes. De meeste hiervan zijn gericht op toeristen. Op sommige marktjes vind je vooral lokale handwerklieden die hun zelfgemaakte waar aan de man proberen te brengen. Op andere marktjes vind je vooral ‘prullaria’ / namaakspul van vooral Afrikaanse verkopers.

La Lajita

Eén van de grotere en gezelligere markten op het eiland.

Hier vind je van alles: groenteboeren, een Duitse bakker, maar ook speciale zelfgemaakte souvenirs, schilderijen, etc.

Elke zondagochtend, direct naast de ingang van het tuincentrum van Oasis Wildlife Park.

markt LaLajita

Lajares

Gezellig, kleinschalig marktje met zeer originele spullen.

Elke zaterdagochtend.

Lajares market

Caleta de Fuste

Grote, zeer toeristische markt vooral gericht op mensen die in Caleta de Fuste verblijven. Hier vind je weinig écht leuke souvenirs, maar veelal riemen, tassen, etc. van Afrikaanse komaf.

Elke dinsdag- & zaterdagochtend. De markt wordt gehouden langs de doorgaande weg (FV-2), vlakbij de rotonde.

Corralejo

Elke vrijdagochtend. De markt vindt plaats vlakbij het Acuapark.

Costa Calma

Elke zondagochtend.

Antigua

Kunsthandwerkslieden tonen hun keramiek en gevlochten manden. Boeren verkopen geitenkaas, amandellikeur en honing. Afrikanen leuren met houtsnijwerk. Je vindt er ook eetkraampjes. Er treden folkloregroepen op in oude klederdracht.

Elke 2e zondag van de maand op het kerkplein.