De meest gestelde vraag aan mij is: “Wat moet ik eten?”
Deze vraag krijg ik niet alleen bij specifieke maag- en darmklachten, maar ook bij allerlei (vage) klachten die voortkomen uit een niet goed functionerende spijsvertering en darmen. Denk daarbij aan: vermoeidheid, huidproblemen, slapeloosheid, somberheid, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, allergieën, etc.
“Wat moet ik eten?” is een terechte vraag waar ik zelf ook heel lang mee geworsteld heb. Wanneer je al langer klachten hebt van je maag en darmen, dan valt het niet mee om te bepalen wat je wél en niet kan verdragen. Het lijkt dat het niet uitmaakt wat je eet, je houdt last, of je nu wel of geen gezonde voeding eet. En soms lijkt het net of je klachten alleen maar toenemen …
Op internet wordt heel veel geschreven over welke voeding geschikt is bij maag- en darmklachten. Dikwijls worden tegenstrijdigheden geroepen, zodat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is er nu wél en níet goed? Eén van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen 10 jaar geleerd heb is: Wat voor de één goed is, hoeft voor jou nog niet oké te zijn.
Deze kennis deel ik graag met je, want een persoonlijk darm-proof voedingspatroon is geen geheim. Ik vertel je met welke factoren je rekening dient te houden en welke actie je vervolgens kan ondernemen om je maag-, darm- en hieraan gerelateerde klachten gericht aan te pakken.
Jij bent uniek, jouw voedingspatroon ook
Het is belangrijk om te beseffen dat een darm-proof voedingspatroon persoonlijk is. Wat goed is voor een ander, hoeft niet gezond te zijn voor jóu. Want jij bent uniek, jouw eetpatroon hoort bij jóu vanwege:
Jouw constitutietype
Wát je eet, hoe vaak je eet en hoeveel je eet hoort te passen bij jouw constitutietype. De Ayurveda-leer onderscheidt drie verschillende constitutietypes met elk hun eigen snelheid en mate van spijsvertering. Wanneer je niet volgens jouw constitutietype eet, kan je lichaam op den duur uit balans raken, waardoor je allerlei klachten ontwikkelt.
Zo eet ik zelf als hert-type (Vata) geen gedroogd fruit, zo min mogelijk gluten, (ijs)koude gerechten (en dranken) en eet ik met mate bepaalde rauwkost, zoals wortelen en kool, omdat deze moeilijker verteerbaar zijn. Mijn voedingspatroon bestaat uit 5 à 6 maal per dag kleine porties. Op deze manier houd ik de balans in mijn lichaam.
Jouw microbioom (darmflora)
Of je bepaalde voedingsmiddelen wel of niet goed kan verteren dan wel opnemen in je darmen, hangt af van de samenstelling van je microbioom. Dit geldt ook voor gezonde voedingsmiddelen. Wanneer je microbioom uit balans is kun je, ook met gezonde voedingsproducten, allerlei klachten ontwikkelen, zoals een opgeblazen buik en winderigheid.
Zo vermijd ik zelf bepaalde voedingsmiddelen, omdat mijn darmflora daar niet op gebouwd is. Wel jammer, want deze voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond, ik vind ze ook erg lekker. Maar ja, niet alles wat gezond is, is ook goed voor mij. In deze categorie voedingsmiddelen vallen: rauwe appel, zuurkool, aardpeer, pastinaak en kefir.
Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen
Door een aantal factoren, die samen vóórkomen, kun je een (tijdelijke) intolerantie ontwikkelen voor bepaalde, ook gezonde, voedingsmiddelen. Wanneer je spijsvertering onvoldoende functioneert, je darmen ‘lek’ zijn, je te eenzijdig eet én je eetgedrag ongezond is, neemt de kans op (vertraagde) voedingsintoleranties, en zelfs voedselallergie, toe. Je kan proberen via een eetdagboek te ontdekken voor welke voedingsmiddelen je intolerant denkt te zijn, maar dat valt niet altijd mee. Beter is om een specifieke bloedtest te laten doen om een betrouwbare uitslag te krijgen.
Zo heb ik zelf een aantal jaren geleden een test gedaan en bleek ik voor bepaalde voedingsmiddelen een intolerantie ontwikkeld te hebben, waaronder kip, pistache noten, boekweitmeel en een paar andere. Deze heb ik enige tijd vermeden. Op die manier konden mijn darmen, samen met een paar andere specifieke maatregelen, herstellen. En daarom zijn mijn darmen en spijsvertering nu weer op orde, zodat ik vrijwel alles weer kan eten. Zolang ik rekening houd met mijn constitutie.
‘Gezond’ is niet altijd gezond
Naast persoonlijke factoren zijn er nog een paar specifieke voeding gerelateerde factoren waar je rekening mee dient te houden.
Zo zie ik dikwijls recepten en voedingsadviezen voor maag- en darmklachten voorbij komen, die juist je maag- en darmklachten kunnen verergeren. En dit geldt ook voor verschillende ‘voedingshypes’, die wellicht voor sommigen gezond zijn, maar niet geschikt hoeven te zijn voor jou, integendeel zelfs.
Ingewikkelde recepten helpen je niet
Op internet vind je vaak recepten die veel verschillende ingrediënten bevatten. Als je zoveel voedingsmiddelen tegelijk eet, hoe weet je dan nog waar je op reageert? Nog los van het feit dat dit niet de gemakkelijkste gerechten zijn om te bereiden …
Bovendien is het vaak moeilijk vast te stellen welke relatie er bestaat tussen je klachten en een specifiek voedingsmiddel, zeker wanneer je al langer klachten ondervindt. En is er überhaupt wel een verband tussen jouw klachten en voeding of spelen andere factoren een rol?
Daarom houd ik zelf mijn recepten zo simpel mogelijk met zo min mogelijk verschillende ingrediënten. Het voordeel is dan ook dat je veel meer variatie kan aanbrengen in gerechten, wat de kans op voedingsintoleranties verkleint.
Niet alle darmen worden blij van ‘vergeten groenten’
Seizoengroenten, ook wel ‘vergeten groenten’ genoemd, zijn onder andere pastinaak, aardpeer, koolraap, schorseneren. Ze kunnen heel gezond zijn, je hebt er echter wel een zeer goed functionerende spijsvertering en darmstelsel voor nodig. En heel veel mensen hebben dit tegenwoordig niet meer. Hierdoor is de kans groot dat je deze groenten slecht kunt verteren met alle nare gevolgen van dien.
Een aantal jaren geleden heb ik ze ook geprobeerd. Alhoewel ik ze heel erg lekker vond, was het één keer en nooit weer … de hele nacht heb ik ‘op mijn kop in mijn bed gestaan’ wegens de buikpijn, krampen en een fors opgeblazen buik.
Superfoods, je moet er tegen kunnen
Regelmatig worden ‘superfoods’ geadviseerd, zoals chia-, hennepzaad, Goij-bessen, Maca, spirulina, etc. Superfoods zijn niet voor iedereen even goed verteerbaar. Vanuit de evolutie gezien heb jij een darmflora die het beste past bij ‘Europese’ voedingsmiddelen en veel minder bij voedingsmiddelen van buiten Europa. Daarom hebben veel Nederlanders, wanneer ze in het buitenland verblijven, (de eerste paar dagen) last van hun stoelgang.
Zo vermijd ik zelf chiazaad, Goij-bessen en Maca, omdat ik weet dat mijn darmen daar niet blij van worden.
Gefermenteerde producten kunnen meer klachten geven
Tegenwoordig zijn (zelf-) gefermenteerde producten een hot item. Als je internet mag geloven is het voor iedereen gezond! Was het maar waar … Gefermenteerde producten zijn gemaakt op basis van een gistingsproces. Wanneer je spijsvertering en darmen onvoldoende functioneren heb je al een grotere kans op gistingsprocessen in je darmen. Pas in dat geval dus op met gefermenteerde producten, want het kan de gistingsprocessen in je darmen vergroten, waardoor je nog meer klachten krijgt van een opgezette buik, winderigheid, vol gevoel, etc.
Zuurkool en kefir kan ik helaas niet verdragen, ook al kunnen ze zo gezond zijn. Maar niet voor mij.
Conclusie
Dus onthoud: wat ‘gezond’ is, hoeft niet gezond te zijn voor jou. Want voor gezonde voedingsmiddelen heb je een goed werkende spijsvertering en gezonde darmbacteriën nodig. En als deze niet op orde zijn, dan bereik je juist het tegenovergestelde: je krijgt nog meer klachten van een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, obstipatie en/of diarree, etc.
Daarbij bestaat ‘HET DIEET’ voor maag-, darm- en hieraan gerelateerde klachten ook niet. Want jij bent uniek.
Persoonlijk voedingspatroon
Zoals je hierboven hebt gelezen ben ik voorstander van een persoonlijk voedingspatroon. Eén dat bij jouw constitutie en darmen past. En één dat je heel lang kan volhouden, zodat jouw eetpatroon je geen hinderlijke klachten en stress meer opleveren.
Mijn aanpak
Mijn aanpak van een darm-proof voedingspatroon kenmerkt zich door het motto “Houd het simpel”. Een aanpak moet uiteraard effectief zijn, maar ook haalbaar. Daarom kies ik voor
Hiermee richt ik me op het verbeteren van het functioneren van jouw maag en darmen. De voedingsstrategieën heb ik ontwikkeld op basis van mijn medische kennis, maar zeker ook op ervaringen in de praktijk met de vele cliënten die ik afgelopen jaren heb begeleid.
“Eerste Hulp Bij Darmklachten”-programma
Bovenstaande strategieën heb ik samengevoegd in het 5-weeks online voedingsprogramma “Eerste Hulp Bij Darmklachten” (EHBD). Zo help ik jou met antwoorden op de vraag: ‘Help, wat moet ik eten?’
Dit programma is specifiek ontwikkeld voor spijsvertering-, darm- en hieraan gerelateerde klachten. Uit míjn ervaring én die van vele van mijn cliënten blijkt het in de praktijk zeer heilzaam te zijn. Het programma biedt een reeks oplossingen voor het veranderen van je huidige voeding richting een darm-proof eetpatroon en gezond eetgedrag. EHBD is de ideale start als je op zoek bent naar een effectieve aanpak van klachten van je spijsvertering, maag –, darmen en hieraan gerelateerde ongemakken .
EHBD-programma is géén dieet
Het EHBD-programma is geen dieet! Het is een afspraak met jezelf om in korte tijd een aantal veranderingen door te voeren in je eetpatroon en eetgedrag. Deze helpen je om de eerste stap te zetten met het aanpakken van spijsverterings-, darm- en daaraan gerelateerde klachten. Hierdoor nemen je klachten af en maak je je spijsvertering, darmen en gehele lijf gezonder. Het heeft al veel cliënten geholpen om een plattere buik, minder winderigheid en meer energie te krijgen. Waardoor ze veel beter in hun vel komen.
Neem zelf de leiding over jouw gezondheid
Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoek komt naar voren dat voeding, eetgedrag en leefstijl de meest invloedrijke factoren zijn op je gezondheid en spijsvertering. Wanneer je hiervan klachten ondervindt, geeft je lichaam een signaal af dat er iets niet goed is en dat je actie moet ondernemen.
Je maag en darmen hebben een enorme potentie om zich te herstellen, ze willen niets liever dan weer gezond worden. Ik ben overtuigd van het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Wanneer je goed let op de signalen van je lichaam en veranderingen aanbrengt in je eet- en leefstijl, heb je je gezondheid zelf in de hand. Want door goed te letten op wat je in je mond stopt, krijg je elke dag de gelegenheid om zelf de leiding (terug) te krijgen, te hebben en te houden over jouw gezondheid. Het EHBD-programma helpt je daarbij.
Dit programma is een eerste stap naar het gezonder maken van je spijsvertering en darmen. Voeding is medicijn voor je lichaam. Wat moet je nu juist wél en niet eten? Op deze en vele andere vragen krijg je in het EHBD-programma antwoord. Daarbij krijg je heel veel praktische handvaten en tips om zélf direct mee aan de slag te gaan, alsook checklists om zelf je voortgang te monitoren.