Elke winter slaat de griep toe, we worden er niet blij van. De meesten weten wel dat een goede weerstand belangrijk is om griep zo veel mogelijk te voorkomen dan wel de griepverschijnselen te verminderen. Steeds meer onderzoek laat zien dat je darmflora dan wel in balans moet zijn.
Symptomen van griep
Het griepvirus (meestal influenza A of B) is een infectie van de luchtwegen. De meeste vóórkomende symptomen van griep zijn:
- Verhoogde lichaamstemperatuur, die afgewisseld kan worden met koude rillingen
- Verstopte en/of loopneus, zere keel, hoesten
- Pijn in het hoofd, spieren en/of gewrichten
- (Extreme) vermoeidheid
Kinderen kunnen daarbij ook klachten hebben van het maagdarmkanaal zoals misselijkheid, braken en diarree.
Microbioom, slijmvliezen & immuunsysteem
Alle plekken op jouw lichaam die blootstaan aan de buitenwereld worden bewoond door een ‘flora van micro-organismen, ook wel het microbioom genoemd. Het omvat triljoenen microscopisch kleine ‘beestjes’, bestaande uit heel veel verschillende bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Het is een samenstelling van zowel ‘goede’ als ‘foute’ bacteriën en andere beestjes. Deze samenstelling is voor ieder mens uniek, zelfs bij eeneiige tweelingen. Hoe groter de diversiteit aan bacteriën binnen het microbioom is, hoe gezonder je bent.
De locaties waar jouw lichaam bloot staat aan de buitenwereld worden bedekt met slijmvliezen. Het geheel van alle slijmvliezen wordt ook wel het Common Mucosal Immune System (CMIS) genoemd. De slijmvliezen die hieronder vallen zijn:
- Neus
- Mond
- Keel
- Longen
- Huid
- Ogen
- Darmen
- Het gebied betreffende de urinewegen en geslachtsorganen
In al deze slijmvliezen is je immuunsysteem aanwezig en actief. Ze bestaan uit verschillende cellen en structuren die met elkaar in verbinding staan. Ze vormen de eerste barrière tegen allerlei ongewenste invloeden van buitenaf. Zo kan je immuunsysteem adequaat optreden tegen een griepvirus (influenza) dat via je neus binnenkomt.
De darmflora verdient binnen het CMIS extra aandacht, omdat het een cruciale rol speelt in je immuunsysteem. Je maagdarmstelsel is in totaal 9 meter lang, van mond tot kont. Wanneer je jouw darmen zou platstrijken en uitvouwen dan hebben ze een oppervlakte ter grootte van een tennisveld. Op dit tennisveld ‘woont’ je darmflora. Dit tennisveld staat dus bloot aan de buitenwereld. Je lichaam wil niets ‘binnen’ krijgen (in je bloedbaan) wat er niet thuishoort. Daarom is ongeveer 80% van je gehele immuunsysteem gehuisvest in je darmen.

Taken van darmflora / micobioom
Je darmflora bestaat uit heel veel verschillende goede bacteriën die een sleutelrol spelen in je gezondheid. Ze dragen bij aan talrijke functies: naast het zorgen voor een optimale vertering van voeding zijn ze onmisbaar voor een goede afweer. Ze hebben onder andere de volgende belangrijke taken:
- produceren van stoffen die fungeren als voeding voor je darmwandcellen
- produceren van bepaalde vitaminen, zoals B vitaminen en vitamine K
- normaliseren van de darmmobiliteit (beweeglijkheid)
- produceren van slijm voor een goed opbouw van je darmslijmvlies
- produceren van stoffen die je darmen beschermen
- versterken van je immuunsysteem
- beschermen tegen ziektekiemen
Relatie tussen griepvirus en microbioom
Waarom is jouw darmflora/ microbioom zo belangrijk ten aanzien van een griepvirus (influenza)? Onderzoekers kwamen erachter dat je microbioom jou beschermt tegen het griepvirus. Wanneer het microbioom je immuunsysteem stimuleert, is het effectief tegen het influenzavirus .
Uit deze onderzoeken blijkt dat de bacterieflora in de darmen en de luchtwegen een belangrijke rol spelen in het beperken van een griepvirusinfectie door je immuunsysteem aan te zetten tot een adequate reactie.
Darmflora uit balans?
Hier ligt dan ook de sleutel voor het zo goed mogelijk voorkómen dan wel verminderen van griep(verschijnselen). Echter, je darmflora heeft het zwaar te verduren tegenwoordig. Het staat bloot aan allerlei ongunstige factoren waardoor het uit balans kan raken. We noemen dit ook wel dysbiose. De goede darmbacteriën nemen af en de foute darmbacteriën, gisten en schimmels kunnen gaan groeien.
Gezien de vele belangrijke functies van je darmflora kun je begrijpen dat een (chronische) dysbiose vérstrekkende gevolgen kan hebben. Niet alleen voor je darmen zelf, maar ook voor de rest van je lichaam. Dysbiose kan leiden tot allerlei voedingstekorten doordat voedingsstoffen veel minder goed opgenomen kunnen worden. Hieronder vallen onder andere zink en vitamine C, die beide van groot belang zijn voor je immuunsysteem. Tevens produceert je darmflora dan veel minder gezonde stoffen, waaronder vitamines, waardoor je weerstand afneemt. Kortom, je immuunsysteem verzwakt waardoor jij veel minder goed beschermd bent en daardoor vatbaarder voor allerlei ziektekiemen, waaronder het griepvirus.
Conclusie
Je darmflora speelt dus een cruciale rol in jouw gehele gezondheid en met name in jouw immuunsysteem. Wil je griep zoveel mogelijk proberen te voorkómen dan wel de griepverschijnselen verminderen, dan is het van belang om je darmflora zo veel mogelijk in balans te houden zodat het zo optimaal mogelijk kan functioneren en je immuunsysteem sterk genoeg is om een griepvirus te weerstaan.

Tips voor een gezonde darmflora
Gezien het uniek zijn van je darmflora is een persoonlijke analyse en behandeling de meest effectieve aanpak voor het in balans brengen van je darmflora. Toch kun je zelf ook een aantal acties ondernemen om je darmflora zo veel mogelijk in een balans te brengen en te houden:
- Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk:
Voldoende groente- en fruitvezels, daar zijn je goede darmbacteriën dol op
- Eet zo puur en vers mogelijk, het liefst biologisch
Hierdoor vermijd je allerlei ongewenste stoffen die uw goede darmbacteriën vernietigen. Hieronder vallen E-nummers, transvet, resten van antibiotica en groeihormoon en bestrijdingsmiddelen.
- Naast voeding zijn er nog een aantal andere factoren die van invloed zijn op je darmflora en immuunsysteem:
- Medicatie: Vermijd zoveel mogelijk medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers, pijnstillers, de pil, etc.
- Slaap en regelmaat: zorg voor voldoende nachtrust en sta zoveel mogelijk om dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed
- Stress: probeer stress zoveel mogelijk te beperken. Het ondermijnt uw darmflora en immuunsysteem.
- Lichaamsbeweging in de buitenlucht: ga (minimaal) drie maal per week 30-45 minuten matig intensief bewegen en maak elke dag een wandeling van minimaal 30 minuten.
- Verder is er een aantal voedingssupplementen en kruiden die kunnen helpen je darmflora en weerstand te ondersteunen.
Welke voor jou goed zijn hangt af van je gezondheidssituatie, voedingspatroon en leefstijl. Een persoonlijk advies is hier absoluut op zijn plaats, omdat voedingssupplementen en kruiden in verschillende vormen en soorten vóórkomen én ze ook een negatieve uitwerking kunnen hebben in jouw situatie.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig om je darmflora weer in balans te krijgen en zo o.a. griep te helpen voorkómen?
Ik help je er graag bij.
Kijk eens bij mijn “Jij, Gezond & Fit” programma.
