Constitutie test (gratis)

Met onderstaande gratis constitutie-test kan je bepalen tot welke constitutie je behoort, of welke op dit moment het meest naar voren springt.
Vóórdat je hieronder de test invult, is het belangrijk eerst de volgende achtergrondinformatie te lezen. Neem hier dus echt eerst een paar minuten tijd voor!

Constitutietype & voedingspatroon

Als je Gezond & Fit wilt worden en blijven én je wilt afvallen (of aankomen!), dan is het erg nuttig om te ontdekken onder  welk constitutietype je valt. Je constitutietype speelt namelijk een cruciale rol in jouw algehele gezondheid, je voedingspatroon en je gewichtsregulatie. De constitutietypen die wij gebruiken komen uit de Ayurveda.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een geneeskunde die oorspronkelijk uit India komt en hedendaags nog onderwezen wordt aan de universiteiten aldaar. Binnen de Ayurveda wordt benadrukt dat iedereen geboren wordt met een volstrekt individuele constitutie en er wordt onderscheid gemaakt in de individuele lichamelijke en psychologische verschillen. Het is een eeuwenoude methode om lichaam en geest in balans te houden.

JIJ bent UNIEK

Iedereen is anders. Je bezit unieke eigenschappen, lichamelijke kenmerken en talenten die alleen jou toebehoren. Bovendien word je geboren met erfelijk materiaal dat niemand anders heeft. Bij je geboorte krijg je al lichamelijke en geestelijke eigenschappen mee, die strikt persoonlijk zijn. Dit wordt je constitutie (lichaamsbouw, kenmerken en stofwisseling) genoemd

Voeding

De juiste voeding, in de juiste hoeveelheid, op de juiste tijd en op de juiste manier eten kan volgens de Ayurveda heel veel bijdragen aan een gezond en vitaal leven en kan helpen om ziekten te vermijden. Want het ondersteunt je natuurlijke balans in je lichaam en je constitutietype. In de Ayurveda is dit de basis voor je gezondheid en welbevinden.

Ongezonde eetgewoonten daarentegen brengen je constitutietype uit balans en omgekeerd leidt een constitutietype die uit balans is vaak tot een ongezond eetpatroon!

Voeding geldt in de Ayurveda daarom als een vorm van therapie: het wordt beschouwd als een cruciaal middel om je constitutietype en je lijf weer in balans te brengen én te houden. En omdat je uniek bent heb jij ander voedsel nodig dan je buurman / -vrouw.

Dus wat voeding betreft betekent dit dat:

 • HET dieet niet bestaat
 • Voorgeschreven algemene strakke dag- en weekmenu’s nooit voor iedereen gezond kunnen zijn
 • Gezonde voedingsmiddelen individueel bepaald zijn
 • Je het meeste profijt hebt van voedingsmiddelen die bij jouw constitutietype passen

Belang van je constitutie

Je constitutie omvat dus al jouw lichamelijke en geestelijke eigenschappen.

Waarom is het zo belangrijk om te weten tot welk constitutietype je behoort? Omdat je constitutie bepaalt:

 • de mate van je stofwisseling
 • welk eten je lekker vindt
 • hoe vaak en hoeveel je wilt eten
 • welke voedingsmiddelen bij jou passen
 • de mate waarin je dik wordt

Dus wil je het veranderen van je eetpatroon succesvol aanpakken door het persoonlijk te maken dan is het handig om te weten tot welk constitutietype je behoort.

Drie constitutietypes

Binnen de Ayurveda worden drie constitutietypes beschreven die elk hun specifieke kenmerken hebben. Ik gebruik voor het gemak de symbolische benamingen:

 • het hert-type (vata-type), de gevoelige stofwisseling
 • het tijger-type (pitta-type), de sterke stofwisseling
 • het olifant-type (kapha-type), de trage stofwisseling

Als individu beschik je over een bijzondere verdeling van deze drie types. Wanneer deze drie in balans zijn, ben je gezond, voel je je fit, heb je je natuurlijke gewicht en zit je lekker in je vel.

Bijna allemaal gemengde types

Elke mens heeft een eigen verdeling van de drie types. Als individu bezit je unieke eigenschappen, lichamelijke kenmerken en talenten die op een bepaalde verdeling van de types duiden. Het komt zelden voor dat je behoort tot zuiver één constitutietype. Vaak is er sprake van een gemengd type, waarbij wel één type kan domineren. Als één type de andere twee duidelijk overheerst, bijvoorbeeld veel hert-type (vata) maar weinig tijger-type (pitta) en olifant-type (kapha), dan is er sprake van een overwegend hert-type (vata).

Ook kan het vóórkomen dat je bijvoorbeeld evenveel tijger-type (pitta) als olifant-type (kapha) hebt/scoort en weinig hert-type (vata), dan ben je een tijger-olifant-type (pitta-kapha).

Voedingstechnisch betekent dit dat je gebaat bent bij een voedingspatroon dat bij jouw constitutie type hoort. In de praktijk vertaalt zich dit naar het ontwikkelen van een eetpatroon, dat bij jouw constitutie past.

Kenmerken van elk constitutietype

Hert-type (vata)

Is tenger / mager, pezig, heeft minder lichaamskracht dan de anderen, moet regelmatig eten, heeft een zwakke spijsvertering, afkeer van koude, ook van koud eten en drinken, liefhebber van zoet, is perfectionistisch en nerveus van aard, maakt zich snel zorgen, doet alles heel snel (kan tot opwinding en nervositeit leiden), emotioneel, sensitief, bij stress snel angstig en neiging om af te vallen.

Tijger-type (pitta)

Heeft een normaal postuur, gemiddelde lichaamskracht en normaal uithoudingsvermogen, houdt van sporten, heeft een normale / goede spijsvertering, liefhebber van koud eten / vlees, heeft een afkeer van warmte, is ambitieus / fanatiek, heeft uitdagingen nodig, is veeleisend / kritisch, zakelijk, bij stress snel prikkelbaar, boos, aangebrand.

Olifant-type (kapha)

Heeft een stevig tot zwaar postuur, komt snel aan in gewicht, heeft een langzame vertering, heeft een grote lichamelijke kracht en groot uithoudingsvermogen, liefhebber van vette en zetmeelrijke voeding, emotionele eter (is troost-eter), heeft langzame en gracieuze bewegingen, blijft lang in bed liggen, is verdraagzaam, hartelijk en vergevingsgezind, is stressbestendig.

Neem de tijd!

Na dit te hebben gelezen komt de wezenlijke vraag: hoe kom je erachter welk type je bent? Om het gemakkelijker te maken en om te bepalen tot welk type je het meest behoort, heb ik onderstaande vragenlijst samengesteld.

Voordat je de test gaat invullen, neem de tijd om na te denken over welk type jou het meest aanspreekt (zie de opsomming hierboven). Welke kenmerken passen het beste bij jouw eerste 10 – 20 levensjaren?

Vind je het lastig? Je bent niet de enige! Kijk vooral naar je postuur de eerste 10 – 20 levensjaren en bedenk ook wat je voorkeur voor eten was, de hoeveelheid, de frequentie.  Dan kom je al een heel eind. Vraag het anders aan je ouders als je die mogelijkheid hebt, of bekijk foto’s uit je jeugdjaren. Mijn ervaring is dat veel vrouwen denken dat ze vroeger te dik waren, maar dat dat in de praktijk wel meevalt wanneer ze hun eigen jeugdfoto’s terugzien.

Sta af en toe dus bewust stil bij een vraag en bedenk vooral hoe het grotendeels in je leven was met allerlei kenmerken. En met name ook de eerste 10 – 20  (30 jaar) van je leven.

Let wel: op alle drie de types zal je scoren. Het gaat er echter om welke type voor jou dominant is.

Constitutie test

De test bestaat uit 38 meerkeuzevragen. Neem er de tijd voor.
Je dient de hele test in één keer in te vullen.

Na de beantwoording van alle vragen berekent de test je constitutie. Die krijg je automatisch per e-mail toegestuurd.