Wat is candida?

Candida is een onschuldige gist, die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in je lichaam. Meestal is er sprake van een candida albicans, maar er zijn meerdere soorten. Normaal gesproken heb je hier geen last van. Hij ‘woont’ graag in een vochtrijke omgeving, zoals je huid en slijmvliezen (mond, keel, darmen, vagina, blaas en longen).

Candida in je darmen maakt, samen met zeer veel nuttige, gezonde bacteriën, onderdeel uit van je microbioom (darmflora). Een goed functionerend microbioom is cruciaal voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat:

  • Voeding verteerd wordt
  • Voedingstoffen goed opgenomen worden
  • Vitamines aangemaakt worden
  • Je afweersysteem goed werkt
  • Je een zonnig humeur hebt
  • Je op een natuurlijk gewicht blijft

Candida kan veel problemen geven!

De candidagist kan onder bepaalde omstandigheden explosief gaan groeien. Tevens kan hij veranderen van een onschuldige gist in een ziekmakende schimmel. Het natuurlijk evenwicht tussen de gezonde, nuttige bacteriën en de candida in je darmen raakt in deze gevallen verstoord. Hierdoor krijgt de candidaschimmel de overhand en gaat ‘vlijmscherpe draden’ vormen, waardoor hij de darmwand ‘lek’ maakt. Dit is inmiddels door onderzoek aangetoond.

Maar dat is niet het enige. Candida doet meer. Hij produceert ook giftige afscheidingsproducten (mycotoxinen). Hoe groter de hoeveelheid candida in je lichaam, hoe meer van deze giftige afscheidingsproducten er aangemaakt worden. Eén van de stoffen die geproduceerd wordt is aceetaldehyde. Dit is een afbraakproduct van alcohol.

candida schimmel

Giftige afscheidingsproducten

Wanneer je darmwand ‘lek’ is, komen de candida én de giftige afscheidingsproducten in je bloedbaan terecht en kunnen in principe afreizen naar alle delen van je lichaam. Hier wacht echter je afweersysteem op ongewenste indringers. Candida en zijn giftige afscheidingsproducten zullen door je afweersysteem aangevallen worden en onschadelijk gemaakt worden, waarbij de afweercellen zélf ook te gronde gaan. Zolang je afweersysteem goed functioneert en de hoeveelheid candida met toxische afscheidingsproducten aankan, is er geen probleem.

Echter, wanneer er een overmaat aan candida en giftige afscheidingsproducten is en je afweersysteem deze hoeveelheid niet aankan, hebben beide de mogelijkheid om via het bloed alle organen te bereiken. Wanneer dit het geval is, is er sprake van een “systemische” candida, ook wel candidiasis genoemd.

Candida komt veel voor. 1 op de 4 mensen heeft klachten van candida

Het gevoel van een kater

Systemische candida is niet een dusdanig ernstige aandoening dat je er aan dood gaat, maar het kan wel heel vervelende, vage klachten veroorzaken. Het aceetaldehyde, het afbraakproduct van alcohol, heeft onaangename gevolgen voor je gezondheid, net als wanneer je veel te veel alcohol hebt gedronken. Je lever wordt overbelast, omdat je lever deze toxische stof moet afbreken en verwijderen. Verder zijn je hersenen er niet blij mee en kun je, bij een systemisch candida het gevoel hebben dat je een kater hebt … zonder dat je een druppel alcohol hebt gedronken.

Vage, ‘onverklaarbare’ klachten

De vervelende, vage klachten kunnen vaak niet door medisch onderzoek in de reguliere geneeskunde verklaard worden. Dikwijls weet je geen raad meer met de hinderlijke vage klachten die je hebt. Regelmatig komt het voor dat je al van alles geprobeerd hebt, maar de reguliere artsen er geen vinger op kunnen leggen. In het ergste geval krijg je te horen dat ‘het tussen de oren zit’. Hier word ik erg verdrietig en boos (!) van, want als de onderliggende oorzaak van jouw hinderlijke klachten een systemische candida, is kun je daar zeker wat aan doen!