Wat is candida?

Candida is een onschuldige gist, die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in je lichaam. Meestal is er sprake van een candida albicans, maar er zijn meerdere soorten. Normaal gesproken heb je hier geen last van. Hij ‘woont’ graag in een vochtrijke omgeving, zoals je huid en slijmvliezen (mond, keel, darmen, vagina, blaas en longen).

Candida in je darmen maakt, samen met zeer veel nuttige, gezonde bacteriën, onderdeel uit van je microbioom (darmflora). Een goed functionerend microbioom is cruciaal voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat:

  • Voeding verteerd wordt
  • Voedingstoffen goed opgenomen worden
  • Vitamines aangemaakt worden
  • Je afweersysteem goed werkt
  • Je een zonnig humeur hebt
  • Je op een natuurlijk gewicht blijft

Candida kan veel problemen geven!

De candidagist kan onder bepaalde omstandigheden explosief gaan groeien. Tevens kan hij veranderen van een onschuldige gist in een ziekmakende schimmel. Het natuurlijk evenwicht tussen de gezonde, nuttige bacteriën en de candida in je darmen raakt in deze gevallen verstoord. Hierdoor krijgt de candidaschimmel de overhand en gaat ‘vlijmscherpe draden’ vormen, waardoor hij de darmwand ‘lek’ maakt. Dit is inmiddels door onderzoek aangetoond.

Maar dat is niet het enige. Candida doet meer. Hij produceert ook giftige afscheidingsproducten (mycotoxinen). Hoe groter de hoeveelheid candida in je lichaam, hoe meer van deze giftige afscheidingsproducten er aangemaakt worden. Eén van de stoffen die geproduceerd wordt is aceetaldehyde. Dit is een afbraakproduct van alcohol.

candida schimmel

Giftige afscheidingsproducten

Wanneer je darmwand ‘lek’ is, komen de candida én de giftige afscheidingsproducten in je bloedbaan terecht en kunnen in principe afreizen naar alle delen van je lichaam. Hier wacht echter je afweersysteem op ongewenste indringers. Candida en zijn giftige afscheidingsproducten zullen door je afweersysteem aangevallen worden en onschadelijk gemaakt worden, waarbij de afweercellen zélf ook te gronde gaan. Zolang je afweersysteem goed functioneert en de hoeveelheid candida met toxische afscheidingsproducten aankan, is er geen probleem.

Echter, wanneer er een overmaat aan candida en giftige afscheidingsproducten is en je afweersysteem deze hoeveelheid niet aankan, hebben beide de mogelijkheid om via het bloed alle organen te bereiken. Wanneer dit het geval is, is er sprake van een “systemische” candida, ook wel candidiasis genoemd.