De 10 meest vóórkomende voedings ”fouten”
“Ik eet toch wel heel veel (verborgen) suiker.”
“Ik drink veel te weinig water.”
“Ik dacht dat ik gezond at en dat mijn voedingspatroon bij mij paste.”
Deze opmerkingen hoorde ik vroeger regelmatig van de cliënten in mijn artsenpraktijk, terwijl ze er vóór de begeleiding van overtuigd waren dat ze gezond aten. Toch kwamen ze vaak tot de ontdekking dat dat helemaal niet zo was.
Eetdagboek
Elders op deze website kun je lezen hoe wij gemakkelijk een gezond eetpatroon volhouden. Daar ontdek je dat één van de trucjes van ons is, het bijhouden van een eetdagboek. Dit was ook jaren een standaard onderdeel van mijn begeleiding aan cliënten. Dit deed ik niet alleen omdat ik zelf inzicht wilde krijgen in wat zij aten, maar ook om de bewustwording en motivatie bij hen te vergroten, om daadwerkelijk en blijvend hun eetwijze te veranderen.
10 meest voorkomende voedings ”fouten”
In de eetdagboeken kwam ik vaak dezelfde voedings “fouten” tegen. Deze fouten kunnen uiteindelijk leiden tot:
- energie verlies
- allerlei (vage) klachten
- problemen met je spijsvertering en maag-darmen
- overgewicht (of juist niet kunnen aankomen)
De reden hiervoor is dat je lichaam ten gevolge van voedingstekorten uit balans raakt.
Hieronder lees je de 10 meest vóórkomende voedings “fouten” die ik in mijn praktijk tegenkwam.
1. Te veel verborgen suiker
Geraffineerde suikers
Vaak hoorde ik van mijn clienten dat ze geen suiker aten. Hiermee bedoelden ze dat ze geen suiker in de koffie, thee, yoghurt etc. doen. Echter, vaak wordt vergeten dat suiker in heel veel producten zit. Niet alleen in de voorverpakte voedingsmiddelen, zoals ontbijtkoek, koekjes, sportrepen, toetjes, frisdrank, vruchtenyoghurt, etc., maar werkelijk in alles, ook in gerookte zalm en vleeswaren voor op de boterham.
Natuurlijke suikers
Ook natuurlijke producten, zoals fruit en honing, bevatten veel suiker. Fruit heeft weliswaar gezonde eigenschappen, maar zit ook boordevol suiker.
Zetmeel
Zetmeel wordt in je lichaam omgezet in suiker. Voedingsmiddelen die zetmeel bevatten zijn graansoorten, zoals tarwe, mais, rijst, spelt, etc. Dus ook brood, pasta, rijst, etc. zijn een bron van (verborgen) suiker.
Nu mag je best wat suiker binnenkrijgen, je hersenen kunnen niet zonder, maar het gaat vaak om de mate waarin suikerhoudende producten geconsumeerd worden. Te veel suiker leidt onder andere tot een instabiele bloedsuikerspiegel, disbalans in je hormoonhuishouding en overgewicht.

2. Te weinig groente
Het merendeel van mijn cliënten at, en nog steeds veel mensen eten, veel te weinig groente. Ze komen bij lange na niet aan de minimale aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Naast het feit dat groente veel vitamines en mineralen bevat, bestaat het uit goede vezels. Deze zijn een gezonde voedingsbron voor je goede darmbacteriën.
3. Bang voor vet
Regelmatig zag ik in de eetdagboeken light-producten (of magere producten) voorbij komen, zoals Optimel, magere zuivelproducten, light frisdranken, margarine / halvarine, etc. “Dit is toch gezond?” hoorde ik dan. Nee, dat is niet gezond. De reclame maakt je dit nog steeds wijs en het voedingscentrum ook! Realiseer je dat light-producten NIET in de natuur vóórkomen. Het zijn bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek. Ik noem het kunstvoeding. Je lichaam weet met deze onnatuurlijke producten geen raad, het herkent ze niet. Dit kan tot allerlei ongewenste effecten leiden. Bovendien bevat deze kunstvoeding veel suiker, ongezonde vetten en andere kunstmatige stoffen om ze toch een aantrekkelijke geur, kleur en smaak te geven. Hiermee vul je je lichaam in plaats van dat je het voedt.
Gezonde vetten heb je nodig, ook cholesterol! Wist je dat 70% van je hersenen uit cholesterol bestaan? Vetten heb je nodig voor de bouw van je lichaamscellen en voor bepaalde hormonen. Verder spelen ze een rol in allerlei lichaamsprocessen en zijn ze gezond voor je microbioom.
4. Te weinig eten
Zeker de helft van mijn cliënten wilde, ook al was het niet hun eerste prioriteit, wel wat afvallen. Wat ik zag in hun eetdagboek is een “beruchte” fout: te weinig eten, want “elk pondje gaat toch door het mondje”? Nee! Als dat zo was, was toch iedereen slank? Door te weinig eten gaat je schildklier vertragen. Dit is de kachel van je lichaam die je lichaamsprocessen op gang houdt, waaronder je spijsvertering. Wanneer je te weinig eet, vertraagt je schildklier en kom je in een vetopslag toestand terecht. Afvallen lukt dan helemaal niet meer. Veel van mijn cliënten waren dan ook erg blij met de boodschap dat ze meer mochten eten. En ze verloren daarna geleidelijk aan ook nog eens de gewenste kilo’s :-).
5. Te weinig water drinken
Veel van mijn cliënten kwamen niet aan de minimale hoeveelheid van 2 liter water per dag. Ze waren zich hier meestal niet van bewust, omdat ze thee meerekenden in deze hoeveelheid. Dit is niet juist. Je lichaam heeft buiten alle andere dranken om minimaal 2 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren.

6. Je eten wegspoelen
Vrijwel niemand is op de hoogte van het feit dat je je eten wegspoelt met drinken. Wanneer je tijdens of direct na de maaltijd drinkt, hebben de voedingstoffen te weinig tijd om in de maag voldoende afgebroken te worden. Hierdoor komen te grote voedselbrokken in je dunne darm terecht waar ze niet goed opgenomen kunnen worden. Dit leidt vaak tot problemen met de spijsvertering, maag, darmen en immuunsysteem. Met als gevolg verminderde opname van voedingsstoffen, voedseltekorten en uiteindelijk ook een grote kans op voedselintoleranties. Dit kan klachten geven als een opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie/diarree, vermoeidheid, etc.
7. Te weinig kauwen
Dikwijls gaat drinken tijdens het eten gepaard met te weinig kauwen. Door te weinig kauwen komt je spijsvertering onvoldoende op gang, omdat er te weinig maagzuur en vervolgens galzouten en spijsverteringsenzymen vrijkomen. Bovendien komen door te weinig kauwen te grote voedselbrokken in je maag en darmen. Al met al leidt dit tot spijsverteringsproblemen en een disbalans in je microbioom (darmflora), immuunsysteem, hormonen en vele andere lichaamsprocessen.

8. Te eenzijdig eten
Regelmatig zag ik eetpatronen voorbij komen die veel te eenzijdig waren. Elke dag hetzelfde ontbijt, identieke fruitsoort tussendoor, twee dagen achterelkaar hetzelfde diner (tweede dag opwarmen), etc. Veelgehoorde redenen van te weinig variatie in het eetpatroon waren, en zijn, vaak:
- “te druk”
- gemakzucht
- snel een maaltijd klaarmaken
- niets anders in huis hebben
- etc.
In de hectiek van de dag wordt de belangrijkste brandstof voor je lichaam, namelijk gezonde voeding, een ondergeschoven kindje. Vaak ben je je hier niet bewust van en dat is jammer. Want door een te kleine variatie in voedingsmiddelen loop je het risico om enerzijds tekorten aan voedingsstoffen op te bouwen en anderzijds uiteindelijk voedselintoleranties te ontwikkelen met allerlei narigheden tot gevolg.
9. Te weinig of helemaal geen ontbijt
Veel van mijn cliënten schonken te weinig aandacht aan het ontbijt, terwijl dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Hierdoor krijgen ze in de loop van de dag honger, waardoor ze later in de middag en in de loop van de avond gaan snaaien.
10. Niet eten wat bij jou past
Als laatste en zeker niet de minst belangrijke (!): het merendeel van de mensen eet niet volgens hun constitutietype. Dit bepaalt onder andere de mate van jouw spijsvertering. Niet alleen WAT, HOEVEEL en HOE VAAK je dient te eten, maar ook de mate waarin je dik wordt.
Wanneer je niet volgens je constitutietype eet, raakt je lichaam uit balans. Dit kan tot allerlei klachten leiden zoals vermoeidheid, maag- en darmklachten, overgewicht, etc. Dit is één van de redenen waarom diëten op langere termijn niet effectief zijn. Want wat voor de één goed is, hoeft voor jou niet gezond te zijn. Eten volgens je constitutietype is daarom essentieel.
Conclusie
Vaak denk je dat je gezond eet. Dat dacht ik rond 2012 ook. Echter een gezond voedingspatroon behapt meer dan “alleen letten op suiker en zoete tussendoortjes”. Het is belangrijk:
- Hoe je hoofdmaaltijden eruit zien (WAT je eet)
- Of je wel of geen tussendoortjes eet (HOE VAAK je eet)
- De grootte van je porties (HOEVEEL je eet)
- Hoeveel water je drinkt en wanneer
- Dat je eet wat bij JOUW constitutietype past
- Wat jouw eetgedrag is

Doe de constitutietest
Je zal je nu zeker afvragen wat, hoeveel & hoe vaak moet ik eten? Wat past er wel en niet bij mij?
Doe de constitutietest en kom erachter wat jouw constitutietype is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!