Heel wat jaren geleden heb ik de ommezwaai gemaakt naar een darm-proof voedingspatroon. Veel mensen en cliënten vroegen en vragen nog steeds aan mij hoe ik dat volhoud, want zij vinden dat niet makkelijk. En dat is het ook niet altijd.
Toch lukt het mij wel, omdat ik rekening houd met een aantal factoren. Eén van de belangrijkste hierin is een gezond voedingspatroon. Dat je eet wat bij jóu past, want jij bent uniek.
Andere redenen die ervoor zorgen dat ik mijn darm-proof voedingspatroon lang volhoud hebben te maken met de resultaten die het mij oplevert.
Hieronder lees je waarom en vooral hoe ik een darm-proof eetpatroon ook in de toekomst ga voortzetten. Je zult merken dat het niet moeilijk is en dat jij dat ook kan.
Waarom een darm-proof eetpatroon volhouden?
De volgende motivaties zorgen ervoor dat ook jij een darm-proof eetpatroon kan volhouden:
Kies voor je gezondheid
Het is een bewuste keuze om goed voor je lichaam te zorgen. Je hebt tenslotte maar één lijf en daar moet je je hele leven mee doen. Ik zelf ben dus zuinig op mijn lichaam en gezondheid. Dat is echter niet altijd zo geweest, hoewel ik destijds wel in de veronderstelling was dat ik gezond at en leefde.
Vaak merk je pas dat je iets waardevols mist op het moment dat je het kwijt bent. Bij mij was dat ook zo. Het was opeens niet meer zo vanzelfsprekend dat ik mijn werk kon doen, gaan sporten of andere leuke dingen die ik zo gewend was te doen. Ik realiseerde mij toen pas echt dat mijn gezondheid één van de allerbelangrijkste dingen in het leven is.
In een slechte gezondheid verkeren is een harde leerschool, toch is het niet voor niets geweest. Achteraf ben ik dan ook heel blij met deze waardevolle les, want hierdoor ben ik mijn lichaam en gezondheid veel meer gaan respecteren. En pas ik voortaan goed op mijzelf.
Wees je ervan bewust dat je lichaam ervoor zorgt dat je dagelijks kan doen wat je wilt doen. Het brengt je overal naartoe. Dus voed (en niet: vul!) je lichaam met gezonde, verantwoorde maaltijden, simpelweg omdat het dit nodig heeft. Dat doen wij ook. Wees lief voor je lijf, gun het jezelf.
Beter in je vel
Een persoonlijk darm-proof eetpatroon levert je heel veel op: zo krijg je meer energie, verminderen of verdwijnen zelfs je vage klachten, raak je overtollige kilo’s kwijt op die plekken waar je dat graag wilt en voel je je gezonder. Dit merk ik niet alleen zelf, ook de vele cliënten die ik begeleidde hebben deze ervaring.
Motivatie
Hopelijk stimuleren bovenstaande twee argumenten jou al om gezond te eten. Voor mij is er nog een hele belangrijke motivatie: dat ik niet de vage, hinderlijke klachten terug wil die ik eerder had. Deze klachten werden onder andere veroorzaakt door ongezonde voeding en leefstijl. Met als gevolg disbalans in de darmflora, spijsvertering, hormonen en uiteindelijk in mijn gehele lichaam. En daarom beperk ik nu het eten van voedingsmiddelen die het evenwicht in diverse lichaamsprocessen verstoren.
Dit is een goede stok achter de deur. Iedereen wil natuurlijk zo oud mogelijk worden, maar wel op een gezonde en fitte manier. En dat je lichaamsgewicht automatisch op orde blijft met het juiste voedingspatroon, dat is uiteraard heel mooi meegenomen.
Echt proeven
Zeer gunstige gevolgen van puur en vers eten zijn dat je smaak- en geurvermogen geoptimaliseerd worden. Dit komt doordat, naast het verbeteren van je microbioom (darmflora), ook de bacteriële flora in je mond herstelt. Hierdoor kan je veel beter proeven en ruiken met als gevolg dat je zin in gezonde voeding toeneemt.
Plezier
Plezier is voor mij ook een reden waarom ik veel aandacht schenk aan onze voeding. Ik neem de tijd om een weekmenu te maken, boodschappen te doen, te koken, nieuwe gerechten uit te proberen en deze op onze (van mij en mijn partner) wensen aan te passen. Dit geeft veel voldoening.
Geen dieet
Mijn eetpatroon is geen dieet! Zelfs binnen ‘ons “ eetpatroon (van mij en mijn partner) bestaan verschillen tussen wát, hoe vaak en hoeveel Pascal en ik (Sabine) eten. We hebben aan de hand van gezonde voedingsrichtlijnen ieder ons eigen eetpatroon ontwikkeld, dat wel veel overlap vertoont maar niet exact hetzelfde is. Een voedingspatroon dat bij ieder van ons past en dat we daarom heel lang kunnen volhouden.
Realiseer je dat “HET DIEET” niet bestaat, want jij bent uniek. Je hebt erfelijk materiaal van je ouders meegekregen dat niemand anders heeft. Daarbij speelt jouw constitutie en de samenstelling van je microbioom (darmflora) een hele belangrijke rol. Dit heeft invloed op jouw hormoonhuishouding en bepaalt wat jij wel en niet kan eten, hoe je stofwisselingspatroon is, wat je lekker vindt, waar je allergisch voor bent en ook in welke mate je dik wordt! Ook hoe vaak, hoeveel en wát je eet is strikt persoonlijk. Volg dus niet klakkeloos een “gezond dieet” die je wonderen doet geloven en die aangeeft dat ‘deze voor iedereen geschikt is’. Het is belangrijk dat je een eetpatroon ontwikkelt dat rekening houdt met jou.
Hoe doe je dat, een darm-proof voedingspatroon volhouden?
De volgende ‘praktische’ tips zorgen ervoor dat je net als ik een darm-proof eetpatroon heel lang kan voortzetten:
Tip 1: Hanteer de 80% – 20% regel
Hanteer binnen jouw darm-proof voedingspatroon de 80%-20% regel. Zo kun je gezond en darm-proof eten langdurig volhouden, omdat er ook ruimte is voor “smokkelen”. Omdat je 80% van de tijd gezond eet, kan je je veroorloven om 20% van de tijd “uit de bocht” te vliegen, zonder dat je nare gevolgen ondervindt op jouw energieniveau of algehele gezondheid.
Tip 2: Maak een weekmenu
Het samenstellen van een weekmenu is een handig trucje om onnodige stress en verspilling van tijd en energie zo veel mogelijk te voorkómen. Zo weet je altijd vooraf wat je vandaag gaat eten en heb je de boodschappen reeds in huis. Uiteraard kun je de gerechten op het laatste moment een dag omwisselen als dat in de praktijk handiger is zonder dat je daarbij extra tijd en energie kwijt bent of daarvan extra stress ondervindt.
Tip 3: Houd het simpel
Gebruik voor de gerechten die je gaat bereiden een beperkt aantal ingrediënten. Want ingewikkelde recepten met veel voedingsmiddelen, die ook nog eens onbekende producten bevatten die lastig te verkrijgen zijn, maken je niet vrolijk. Dus houd het simpel. Het brengt ook nog eens verscheidene voordelen met zich mee:
De laatste drie zijn niet alleen van belang om voldoende, verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar is ook een manier om voedingsintoleranties te voorkomen.
Tip 4: Bereid smaakvolle maaltijden
Gezonde darm-proof gerechten die lekker smaken zorgen ervoor dat je ze met plezier klaarmaakt en opeet. Experimenteel met verse groentesoorten, vis en biologisch vlees en gevogelte. Ook (verse) gezonde kruiden kunnen een extra lekkere twist geven aan een maaltijd.
De maaltijden die ik klaarmaak zijn erg smaakvol, al zeg ik het zelf :-). Inmiddels hoor ik dit ook terug van onze gasten waar ik natuurlijk erg blij mee ben. Ik gebruik hiervoor vrijwel alleen verse, meestal biologische producten van het seizoen. Hier op Fuerteventura komen de fruit en groenten van de lokale boer, de verse vis rechtstreeks uit zee (zelfde ochtend gevangen) en de kaasproducten van de geitenboerderijen hier op het eiland. Bovendien ben ik gek op (verse) gezonde kruiden, die gerechten een heerlijke twist geven.
Tip 5: Geniet!
Ga vervolgens genieten van wat je klaargemaakt hebt. Ga er rustig bij zitten, kauw goed, drink niet tijdens en direct na het eten en vermijd afleiding en stress. Dit alles met de reden om je spijsvertering zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Bovendien heb je ervoor in de keuken gestaan, dus wil je er ook van smullen.
Tip 6: Gun jezelf een verwenmoment
Gun jezelf af en toe een verwenmoment. Je leeft tenslotte maar één keer, een “streng dieet waar heel veel niet mag” houdt niemand vol, ook ik niet. Dan ligt de nadruk op de verboden voedingsmiddelen, die daardoor juist alleen maar aantrekkelijker worden.
Kies in het kader van het optimaliseren van je gezondheid voor de gezondere variant, één die voedt in plaats van vult en dus ook snel verzadigt. Zo is de dagelijks guilty pleasure van mij een paar blokjes pure chocolade van 85% zonder toegevoegde suiker. En soms bak ik in het weekend wat verantwoord lekkers voor bij de koffie of maak ik een lekker toetje voor tussendoor.
Tip 7: Wees af en toe “stout”
Kies soms bewust voor iets wat minder gezonde darm-proof voeding, ook al weet je dat de consequentie energieverlies of enige darmklachten kunnen zijn. Maar neem dat risico op dat moment voor lief. Wanneer het inderdaad zo uitpakt is dat ook weer een goede motivatie om je daarna aan jouw persoonlijke gezonde darm-proof eetpatroon te houden. En dat is geen straf, want je geniet er volop van. Zolang je maar jouw voedingspatroon persoonlijk houdt, heb je daar 100% profijt van en nooit spijt! De investering in geld, tijd en energie is het dubbel en dwars waard en betaalt zich 200% uit: lekker in je vel zitten en kunnen doen wat je graag wilt.
EHBD programma
Nu vraag je je wellicht het volgende af:
Op basis van alle kennis & ervaring van mij als arts, darmdeskundige, candida expert en voedingscoach, en gebruikmakend van zoveel mogelijk achtergrondinformatie, heb ik bovenstaande samengevoegd in het Eerste Hulp Bij Darmklachten (EHBD) programma.
Wil je precies weten wat dit programma inhoudt en wat het jou kan brengen? Klik dan hieronder.
drs. Sabine Weites
(Niet-praktiserend) orthomoleculair arts, voedingscoach en ervaringsdeskundige