Cruciale stap om efficiënt buikvet te verbranden

Gezonde voeding is de eerste stap om je buikvet en zwemband-rolletjes te verminderen. Dit levert je al een behoorlijke winst op! Maar er is nog een stap die ontzettend belangrijk is, namelijk bewegen! Maar niet zomaar bewegen of sporten. Er worden ontzettend veel trainingsfouten gemaakt die je veel tijd en energie kosten, maar totaal niets opleveren! Nu moet je niet denken dat je urenlang moet gaan sporten. Integendeel! Door op een efficiënte en effectieve manier te trainen kom je nog sneller van je buikvet en zwemband-rolletjes af en kan je lekker genieten van een mooie zomer en strakke buik!

Drie veelgemaakte trainingsfouten om buikvet te verbranden

De één verklaart dat je vooral buikspieroefeningen moet doen om buikvet te verbranden, de ander zweert bij cardiotrainingen met zo veel mogelijk calorieverlies tijdens het sporten. Je zal hiermee ongetwijfeld wat vet en overtollige kilo’s wegwerken, maar je buikvet raak je er niet mee kwijt. (Is het je weleens opgevallen dat marathonlopers en wielrenners vaak een klein buikje hebben?)

Wij zien dat de volgende trainingsfouten vaak gemaakt worden:

1. Alleen buikspieren trainen

Eén van de grootste misverstanden voor het verbranden van je buikvet is heel veel buikspieroefeningen doen. Buikspieren zorgen voor het stabiliseren van je romp en deze kun je sterker maken met buikspier oefeningen. Echter dit leidt niet tot het verbranden van buikvet.

2. Alleen cardio trainen

Als je wilt afvallen of je buikvet kwijt wilt, focus je je meestal alleen op het aantal calorieën dat je verbrandt tíjdens het trainen, maar het is veel belangrijker om ná het sporten veel vet te blijven verbranden.

3. Te lang of te vaak sporten

Te lang en te vaak sporten ervaart je lichaam als stress. Je stress hormoon stijgt en zal onvoldoende kunnen dalen naar een normaalwaarde, omdat je lichaam te weinig tijd heeft om te hertellen. Te veel stress hormoon geeft vetopslag op de buik.

Hormonen bepalen je mate van vetopslag en vetverbranding!

Hormonen spelen een belangrijke rol in gewichtsregulatie. Zo heb je hormonen die zorgen voor vetopslag en hormonen die ervoor zorgen dat je juist vet verbrandt.

Hormonen die leiden tot vetsopslag:

 • stresshormoon (cortisol)
 • suikerhormoon (insuline)
 • oestrogeen (één van de vrouwelijke hormonen)

Deze kun je verminderen door je stress niveau te verminderen. Ongezonde voeding is één van de belangrijkste stressfactoren (link naar blog 1). Dit is een eerste belangrijke stap om je hormonen meer in balans te krijgen.

Hormonen die je vetverbranding stimuleren:

 • Testosteron
 • DHEA
 • Groeihormoon

Deze zijn met name gedurende de nacht actief. Ze zorgen ervoor dat je lichaam zich hersteld van de lichte spierschade die tijdens het sporten is ontstaan. Deze kun je activeren en stimuleren door de juiste manier van trainen, voldoende slaap en stress reductie.

Spiermassa zorgt voor vetverbranding

Om daadwerkelijk buikvet en overtollige kilo’s kwijt te raken is het belangrijk dat je over voldoende spiermassa beschikt. Hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger je vetverbranding.
Maar hoe ontwikkel je dit? Dat doe je door vooral de grote spiergroepen te trainen. Dit zijn de spieren in je benen, rug, borst en schouders. Dit betekent dus dat het essentieel is dat je je hele lichaam traint. Alleen op deze manier kun je je buikvet en overtollige kilo’s verminderen.

Vergeet duursporten

Voordat je nu onmiddellijk je sportschoenen aantrekt en als een dolle aan het sporten gaat, nog even het volgende:  Niet alle vormen van training leiden tot meer spiermassa, een hogere stofwisseling en vet verbranding.  Het is van belang dat je juist die hormonen stimuleert  die zorgen voor de aanmaak van meer spiermassa en hogere vetverbranding (zie kader). En dat doe je niet via cardio training of duursporten zoals hardlopen, wielrennen, steppen, etc. Deze sporten zorgen ervoor dat het gehalte aan hormonen die vetverbranding stimuleren juist afneemt, en dat willen we niet!

Sport kort maar krachtig

Welke training is dan wel effectief? Trainingsvormen die “vet verbrandende “ hormonen stimuleren zijn interval trainingen met een korte hoge intensiteit. Dit soort trainingen wordt HIT trainingen genoemd. Ze zijn kort, maximaal 20 tot 40 minuten, waarbij korte hoge intensieve inspanning afgewisseld wordt door een korte rustpauze. Tijdens deze trainingen ligt de nadruk op het trainen van de grote spiergroepen. Je verbrandt tijdens een HIT training hetzelfde aantal calorieën als bij een cardiotraining, maar je vetverbranding gaat daarna veel langer door, tot wel 48 uur! En dat is wat we nodig hebben om van de zwemband-rolletjes af te komen!  In deze 48 uur herstelt je lichaam van de HIT-training en wordt spiermassa verder opgebouwd. Daarom is het voldoende om 2 tot maximaal 3 keer per week een HIT-training te doen. En dat is geweldig, want met een klein beetje tijd tover je op die manier je zwembandje om in een strakke buik!

Trainingstips voor effectiever vet verbranden

 • Stop met alleen maar buikspieroefeningen, dit leidt niet tot een strakke buik!
 • Train vooral de grote spiergroepen zoals je been-, rug-, borst- en schouderspieren
 • Focus je op vet verbrandende oefeningen
 • Doe je aan hardlopen, verleg je focus dan op korte intervallen op een hogere intensiteit. LET OP dat je lichaam deze hoge belasting aankan! Realiseer je dat dit zeer blessure gevoelige trainingen zijn!
 • Tijdens wielrennen en fietsen kun je korte sprintjes trekken
 • Je hoeft geen uren te sporten om een strakke buik te krijgen
efficient buikvet verbranden

Naast gezonde voeding ook efficiënt sporten

Zoals je kan lezen in een ander artikel, is het wel degelijk mogelijk om voor eens en voor altijd van je buikvet of zwemband-rolletjes af te komen. Door de 8 voedingtips te volgen die ik je daar vertel en de trainingstips hierboven toe te passen, kun jij strakker in je lijf komen en weer een mooi jurkje aan zonder je te schamen voor je lijf!

Heb je moeite met het toepassen van alle informatie die we je gegeven hebben? Geen probleem,  wij helpen je er graag bij.

Aan de slag om je buikvet te verminderen?

In ons programma 4Body geven we jou onze succesvolle online methode om optimaal buikvet te verliezen. In dit programma ontdek je:

 • Hoe ook jij deze zomer strak in je bikini of zwembroek past
 • Wat wél werkt om buikvet te verbranden
 • Het handige & praktische doe-het-zelf stappenplan om van je zwembandjes af te komen
 • Do‘s & don’ts om succesvol af te vallen
 • De allerbeste praktische tips om snel meer buikvet kwijt te raken
 • Hoe je een optimaal effect kan bereiken zonder dieet en zonder heel veel sporten
 • Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Hoe hormonen de mate van vetopslag bepalen
 • Onze meest effectieve oefeningen om buikvet kwijt te raken
 • Hoe je vet kan verbranden terwijl je slaapt