Corona maatregelen Spanje, Canarische Eilanden & Villa Vital Fuerteventura

Laatste update: 27 juli 2021

Hieronder vatten we de belangrijkste ‘corona maatregelen’ samen die van toepassing zijn op jouw bezoek aan Villa Vital en Fuerteventura (deel van Spanje).
Onderstaande informatie & maatregelen zijn gebaseerd op de informatie die ons op de datum van ‘laatste update’ bekend was.

De situatie kan soms snel veranderen. Raadpleeg dus ook altijd zelf de officiële links in onderstaand artikel en de media in jouw land van herkomst.

Villa Vital is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in onderstaande.

Officiele nationale websites

De officiele landelijke websites, waar je de meest actuele informatie kan vinden zijn:

Situatie op Fuerteventura

Je dient voeral de veilige onderlinge afstand van 1.5 m te houden.

Het dragen van een mondkapje is enkel verplicht:

 • in winkels en openbare gebouwen
 • in het openbaar vervoer
 • als je op een terras b.v. naar het toilet loopt
 • als je in de auto zit met niet-huisgenoten

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht:

 • in de natuur
 • tijdens het sporten / fietsen / wandelen
 • op de openbare weg
 • zittend op een terras

Algemene Corona maatregelen Spanje

De volgende corona maatregelen zijn na de beëindiging van de noodtoestand in Spanje (per 21 juni 2020) van kracht:

Persoonlijke hygiene

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in contact kunt komen met het coronavirus. Daarbij geldt vooral dat je je handen vaak moet wassen met zeep en indien mogelijk moet desinfecteren met desinfecterende en alcoholhoudende handgels. Deze handgels zijn op veel plaatsen te vinden in Spanje (dat is verplicht) en gratis te gebruiken zoals bij bars, restaurants, winkels, etc. Het is echter altijd verstandig om zelf een flesje bij je te hebben.

Reis + vliegveld

Houd er rekening mee dat je op het vliegveld in Spanje een gezondheidscheck ondergaat door de medewerkers van Sanidad Exterior. Deze check bestaat uit de volgende 2 controles:

Controle 1: Document invullen

Controle van het verplichte formulier dat de reizigers bij zich moeten hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht.

Het formulier is ook hieronder te downloaden zodat als je voorbereid wilt zijn je dit alvast gedeeltelijk thuis voor de reis kunt invullen (we raden aan om dit in tweevoud te doen, kan nooit kwaad).

Op de ‘Public health passenger locator card’ moet je o.a. het volgende invullen:

 • de luchtvaartmaatschappij, vluchtnummer, stoelnummer
 • datum van aankomst
 • achternaam, voornaam
 • mobiel telefoonnummer
 • adres in eigen land
 • tijdelijk verblijfadres in Spanje. Dit is:
  • Hotel name: Villa Vital Fuerteventura
  • Number & street: Casillas de Morales 50
  • City: Antigua
  • State / province: Las Palmas
  • Country: Spain
  • ZIP / Postal code: 35638
 • contactgegevens in geval van een noodsituatie
 • reisgenoten die familie zijn en die niet familie zijn

Controle 2:

Corona-certificaat kunnen overleggen (ofwel via negatieve test, ofwel via volledige vaccinatie van minimaal 14 dagen geleden, ofwel via bewijs van herstel van eerdere besmetting).

Na de controle

Als je als passagier na aankomst alle tests goed bent doorgekomen kun je van je verblijf gaan genieten.

Mondkapje tijdens reis

In de terminals van het vliegveld in Spanje zijn mondkapjes altijd verplicht want de afstand is moeilijk te waarborgen, zowel in het vliegtuig als daarbuiten bij o.a. de kofferband, de controles etc.

Wat als je toch besmet raakt?

Mocht je tijdens je verblijf in Spanje last krijgen van coronaverschijnselen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test. Vermijd contact met anderen in afwachting van de uitslag. Mocht die positief zijn volg dan altijd de lokale adviezen op. Dat kan betekenen dat je (samen met je reisgenoten) in quarantaine moet en niet meteen kunt en mag terugkeren naar je eigen land.

Dit is een advies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken want als iemand ziek is of besmet is geraakt en coronaverschijnselen heeft en besluit in de eigen auto te stappen om naar huis te rijden, dan is dat een eigen weliswaar zeer onverantwoordelijke en onverstandige beslissing.

Corona maatregelen Canarische Eilanden

Verplichte test

Het is voor alle toeristen die willen verblijven op de Canarische Eilanden verplicht een corona-certificaat te tonen aan het hotel of appartement waar ze verblijven. Dit kan via 3 mogelijkheden, zie eerder.

Géén quarantaine

Je hoeft bij aankomst op Fuerteventura niet in quarantaine.

Smartphone app

De toeristische accommodaties moeten de toeristen erop wijzen dat het verplicht is om de Spaanse coronamelder app “Radar-Covid” te downloaden en installeren. Deze moet tijdens het verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn en ook tot 15 dagen na terugkomst in eigen land na het verblijf op de eilanden.

Corona maatregelen Villa Vital Fuerteventura

Naast bovengenoemde algemene maatregelen, die voor heel Spanje gelden, hebben wij als accommodatie te maken met extra maatregelen. De concrete invulling van de belangrijkste hiervan voor Villa Vital is alsvolgt:

Hygiëne

De gemeenschappelijke ruimtes zullen dagelijks worden schoongemaakt. Dit geldt voor de ontbijtruimte, veranda, alle gemeenschappelijke zitjes en in / om het zwembad. Uiteraard proberen we de overlast hiervan zoveel mogelijk te beperken.

1.5 Meter afstand is gewaarborgd

Villa Vital is een ruim opgezette accommodatie (1500 m2), met vele zitjes bij het zwembad, in de veranda en in de tuin. Voldoende afstand houden tot andere gasten is daarom geen enkel probleem!

Minder gasten

We ontvangen tijdelijk minder gasten tegelijk, om zo de bovenstaande Corona maatregelen optimaal te kunnen handhaven. Dit betekent:

 • Maximaal 8 deelnemers aan een ‘arrangement’
 • Maximaal 8 B & B gasten tegelijk

Gratis omboeken

Mocht er onverhoopt in weer een officieel ‘negatief reisadvies‘ komen voor Spanje, dan kun je je reeds geboekte arrangement / B&B verblijf geheel kosteloos omboeken naar een andere datum. Deze nieuwe datum dient binnen één jaar na de oorspronkelijke geboekte datum te liggen.

Gebruik mondkapje

Het enige moment tijdens je verblijf bij Villa Vital dat het verplicht is een mondkapje te dragen is tijdens de transfers (per auto) met één van ons of ons samen. Voorbeelden hiervan zijn de transfer van en naar:

 • het vliegveld
 • de wandelingen
 • een excursie
 • een andere onderling afgesproken bestemming c.q. activiteit

Tijdens het eten, relaxen bij het zwembad of in de tuin en tijdens de activiteiten / excursies zelf kun je dus gewoon heerlijk blijven genieten van je verblijf, zoals vele andere afgelopen jaar ook hebben gedaan.

Verzekeringen

Veel reisverzekeringen dekken niet de eventuele kosten als je naar ‘oranje’ gebied reist. Ziektekostenverzekeringen zijn altijd geldig !

Om het toerisme te stimuleren hebben de Canarische Eilanden zélf een verzekering afgesloten die geldig is voor alle toeristen.

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch besmet raken met het coronavirus, wat dan? In het geval dat je niet ziek wordt en niet naar een ziekenhuis hoeft (de opnamekosten worden in de meeste gevallen gedekt door je huidige ziektekostenverzekering en reisverzekering) dan moet je hier in quarantaine. Hoe vervelend dat ook is, het goede nieuws is dat alle kosten hiervoor worden gedekt door een GRATIS verzekering (aangeboden door de Canarische overheid). Deze verzekering geldt voor alle toeristen, zowel nationaal als internationaal, en is in augustus 2020 ingevoerd door de Canarische Eilanden.

Het is een geruststelling dat er geen meerkosten zullen zijn. Alle corona-gerelateerde kosten zoals quarantaine, terugreizen (ook medische repatriëring) naar eigen land en zelfs in het geval van overlijden worden door deze corona-verzekering gedekt.

Ter verduidelijking: Het gaat in alle gevallen echter niet om kosten voor een verplichte PCR-test en andere coronatests die reizigers moeten laten afnemen voordat ze terugkeren naar eigen land. Die dienen door de reiziger zelf betaald te worden.

Voor deze gratis verzekering gelden twee voorwaarden:

 • Vóór aanvang van de reis naar hier mag je niet besmet zijn met het coronavirus
 • Je dient in een legale, dus geautoriseerde accommodatie te verblijven. En dat zijn wij 🙂

COVID-19 test mogelijk op vliegveld Fuerteventura

Als je voor terugkeer naar je thuisland een negatieve COVID-19 test moet laten zien dan kun je deze laten doen op het vliegveld van Fuerteventura.

 • Een PCR-test kost € 70 euro
 • Een sneltest kost € 30 euro

Deze testmogelijkheid is uitsluitend toegankelijk voor reizigers die in het bezit zijn van een boardingpass.