Corona maatregelen Spanje + Villa Vital Fuerteventura

Datum: 9 oktober 2020

Hieronder vatten we de belangrijkste ‘corona maatregelen’ samen die van toepassing zijn op jouw bezoek aan Villa Vital en Fuerteventura (deel van Spanje).
Onderstaande maatregelen zijn gebaseerd op de informatie die ons 9 oktober 2020 bekend was. We zullen deze pagina, indien nodig, updaten met de nieuwste regelgeving, maar maatregelen kunnen per dag veranderen, dus raadpleeg ook zélf de nationale media.

Besmettingen

Het aantal besmettingen is hier gelukkig aan het afnemen. Gemiddeld over alle Canarische Eilanden is dit 41 (over 7 dagen en per 100.000 inwoners). Veel lager dan in Nederland (142) & België (123).

Bron: https://www.spanjevandaag.com/09/10/2020/corona-cijfers-8-oktober-in-spanje-nederland-en-belgie-vergeleken/

Officieel betekent het aantal besmettingen van minder dan 50 per 100.000 dat er GEEN sprake is meer van code oranje, maar code GEEL. Helaas heeft zowel Nederland als België hun reisadvies voor de Canarische Eilanden nog niet aangepast.

Algemene Corona maatregelen Spanje

De volgende corona maatregelen zijn na de beëindiging van de noodtoestand in Spanje (per 21 juni 2020) van kracht:

Dragen mondkapje

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is enkel verplicht als de ‘social distance’ van 1,5 m niet kan worden gewaarborgd. Dit geldt:

 • in het openbaar vervoer
 • in het vliegtuig binnen Spanje en op weg naar Spanje
 • in de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen (of waarmee je op vakantie bent)
 • in sommige winkels & openbare gebouwen
 • buiten op straat

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is niet verplicht:

 • tijdens het sporten
 • wandelen in de natuur
 • als je naar het strand gaat
 • als je gaat zwemmen
 • als je op een terras zit om iets te eten of drinken
 • als je last hebt van astma, allergieën, angst, autisme of dementie

Social Distance

De Social Distance is verplicht. Deze is gelijk aan 1,5 meter zoals in veel andere landen.

Persoonlijke hygiene

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk in contact kunt komen met het coronavirus. Daarbij geldt vooral dat je je handen vaak moet wassen met zeep en indien mogelijk moet desinfecteren met desinfecterende en alcoholhoudende handgels. Deze handgels zijn op veel plaatsen te vinden in Spanje (dat is verplicht) en gratis te gebruiken zoals bij bars, restaurants, winkels, etc. Het is echter altijd verstandig om zelf een flesje bij je te hebben.

Reis + vliegveld

Houd er rekening mee dat je op het vliegveld in Spanje een drievoudige gezondheid check ondergaat door de medewerkers van Sanidad Exterior. Deze check bestaat uit de volgende 3 controles:

Controle 1: Document invullen

Controle van het verplichte formulier dat de reizigers bij zich moeten hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht.

Het formulier is ook hieronder te downloaden zodat als je voorbereid wilt zijn je dit alvast gedeeltelijk thuis voor de reis kunt invullen (we raden aan om dit in tweevoud te doen, kan nooit kwaad).

Op de ‘Public health passenger locator card’ moet je o.a. het volgende invullen:

 • de luchtvaartmaatschappij, vluchtnummer, stoelnummer
 • datum van aankomst
 • achternaam, voornaam
 • mobiel telefoonnummer
 • adres in eigen land
 • tijdelijk verblijfadres in Spanje. Dit is:
  • Hotel name: Villa Vital Fuerteventura
  • Number & street: Casillas de Morales 50
  • City: Antigua
  • State / province: Las Palmas
  • Country: Spain
  • ZIP / Postal code: 35638
 • contactgegevens in geval van een noodsituatie
 • reisgenoten die familie zijn en die niet familie zijn

Controle 2: Temperatuur meting

Bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger, hetzij met mobiele hetzij met speciale camera’s, de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht. De normale temperatuur is ongeveer 37 graden maar als deze 38 graden of meer is dan is er sprake van koorts wat kan aangeven dat iemand ziek is geraakt door het coronavirus.

 

Controle 3: Visuele check

De derde controle die door het gezondheidspersoneel van Sanidad Exterior wordt uitgevoerd is een visuele controle. Het is ons niet helemaal bekend waar die precies uit bestaat.

Na de controle

Als je als passagier na aankomst alle drie de tests goed bent doorgekomen kun je van je verblijf gaan genieten. Is dat niet het geval en heb je bijvoorbeeld een te hoge lichaamstemperatuur of vindt de medewerker van Sanidad Exterior bij de visuele controle dat er een betere controle moet worden uitgevoerd, dan zal dat ter plaatse door een arts gebeuren.

Mondkapje tijdens reis

In de terminals van het vliegveld in Spanje zijn mondkapjes altijd verplicht want de afstand is moeilijk te waarborgen, zowel in het vliegtuig als daarbuiten bij o.a. de kofferband, de controles etc.

Wat als je toch besmet raakt?

Mocht je tijdens je verblijf in Spanje last krijgen van coronaverschijnselen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test. Vermijd contact met anderen in afwachting van de uitslag. Mocht die positief zijn volg dan altijd de lokale adviezen op. Dat kan betekenen dat je (samen met je reisgenoten) in quarantaine moet en niet meteen kunt en mag terugkeren naar je eigen land.

Dit is een advies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken want als iemand ziek is of besmet is geraakt en coronaverschijnselen heeft en besluit in de eigen auto te stappen om naar huis te rijden, dan is dat een eigen weliswaar zeer onverantwoordelijke en onverstandige beslissing.

Corona maatregelen Canarische Eilanden

Verplichte test

Vanaf 13 november is het voor alle toeristen die willen verblijven op de Canarische Eilanden verplicht een negatieve Covid-19 test te tonen aan het hotel of appartement waar ze verblijven. Die test moet maximaal 72 uur tevoren zijn afgenomen.

In geval toeristen aankomen zonder een negatieve testuitslag dienen zij onmiddellijk lokaal alsnog een test te laten afnemen alvorens zij naar hun accommodatie kunnen, of dat nou een hotel is, een appartement of een vakantiehuis. Reizigers moeten deze test zelf bekostigen.

Smartphone app

De toeristische accommodaties moeten de toeristen erop wijzen dat het verplicht is om de Spaanse coronamelder app “Radar-Covid” te downloaden en installeren. Deze moet tijdens het verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn en ook tot 15 dagen na terugkomst in eigen land na het verblijf op de eilanden.

Corona maatregelen Villa Vital Fuerteventura

Naast bovengenoemde algemene maatregelen, die voor heel Spanje gelden, hebben wij als accommodatie te maken met extra maatregelen. De concrete invulling van de belangrijkste hiervan voor Villa Vital is alsvolgt:

Hygiëne

De gemeenschappelijke ruimtes zullen dagelijks worden schoongemaakt. Dit geldt voor de ontbijtruimte, veranda, alle gemeenschappelijke zitjes en in / om het zwembad. Uiteraard proberen we de overlast hiervan zoveel mogelijk te beperken.

1.5 Meter afstand is gewaarborgd

Villa Vital is een ruim opgezette accommodatie (1500 m2), met vele zitjes bij het zwembad, in de veranda en in de tuin. Voldoende afstand houden tot andere gasten is daarom geen enkel probleem!

Ontbijtbuffet

Elke ochtend serveren wij een uitgebreid ontbijtbuffet. Dit zal zodanig opgesteld worden dat de 1.5 m afstand gewaarborgd kan worden. En uiteraard vragen we ook jou als gast om deze regel te respecteren.

Minder gasten

Toch hebben we besloten om tijdelijk minder gasten tegelijk te ontvangen, om zo de bovenstaande Corona maatregelen optimaal te kunnen handhaven. Per 1 juli 2020, en tot nader order, betekent dit:

 • Maximaal 8 deelnemers aan een ‘arrangement’
 • Maximaal 8 B & B gasten tegelijk

Gratis omboeken

Mocht er onverhoopt in het komende jaar weer een officieel ‘negatief reisadvies‘ komen voor Spanje, dan kun je je reeds geboekte arrangement / B&B verblijf geheel kosteloos omboeken naar een andere datum. Deze nieuwe datum dient binnen één jaar na de oorspronkelijke geboekte datum te liggen.

Gebruik mondkapje

Het enige moment tijdens je verblijf bij Villa Vital dat het verplicht is een mondkapje te dragen is tijdens de transfers (per auto) met één van ons of ons samen. Voorbeelden hiervan zijn de transfer van en naar:

 • het vliegveld
 • de wandelingen
 • een excursie
 • een andere onderling afgesproken bestemming c.q. activiteit

Tijdens het eten, relaxen bij het zwembad of in de tuin en tijdens de activiteiten / excursies zelf kun je dus gewoon heerlijk blijven genieten van je verblijf, zoals vele andere afgelopen jaar ook hebben gedaan.

Verzekeringen

Veel reisverzekeringen dekken niet de eventuele kosten als je naar ‘oranje’ gebied reist. Ziektekostenverzekeringen zijn altijd geldig !

Om het toerisme te stimuleren hebben de Canarische Eilanden zélf een verzekering afgesloten die geldig is voor alle toeristen die bij aankomst géén corona hebben. Lees meer direct hieronder.

COVID-19 Garantie door lokale overheid Canarische Eilanden

D.d. 12 augustus 2020

Het Ministerie van Toerisme, Industrie en Handel van de regering van de Canarische Eilanden heeft een overeenkomst ondertekend met AXA Spanje voor een reishulpbeleid dat van toepassing is op alle toeristen die naar de eilanden reizen, zowel buitenlandse als binnenlandse, en om te reageren op incidenten in verband met de Covid-19, waaronder de noodzaak om het verblijf te verlengen door middel van quarantaine.

De overeenkomst is ondertekend door het regionale raadslid Yaiza Castilla, namens het overheidsbedrijf Promotur Turismo de Islas Canarias, waarvan zij directeur is, en het bedrijf AXA Seguros, dat op het evenement werd vertegenwoordigd door de directeur van de Canarische Eilanden, Auxiliadora Expósito, en Enrique Fernández, die EM7 Gestión de Riesgos en een agent van AXA vertegenwoordigt.

De Canarische Eilanden zijn de eerste Spaanse regio geworden waar de toeristen gedekt zijn voor reisbijstand met garanties voor medische kosten, medische repatriëring en verlengd verblijf als gevolg van de quarantaine in verband met de Covid-19, om te voldoen aan een verplichte opsluiting voor positieve resultaten. Dit alles op voorwaarde dat het niet bekend is voor de reis, zoals vermeld in de polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Met de ondertekening van dit beleid, volgens Yaiza Castilla, gaan de Canarische Eilanden nog meer vooruit in hun streven om de veiligheid en de rust van de toeristen te versterken en te vergroten. Bovendien zijn Turismo de Canarias en AXA Spanje het erover eens dat deze reisbijstandsverzekering een andere attractie van de bestemming is, die zich al onderscheidt door zijn gezondheidsbescherming, voor die mensen die momenteel beslissen waar ze hun vakantie zullen doorbrengen.

Als gevolg van deze overeenkomst zal de AXA-verzekeringsmaatschappij de regering van de Canarische Eilanden een exclusieve telefonische hotline ter beschikking stellen om elke omstandigheid in verband met deze polis bij te wonen.

De bescherming voor toeristen, Spanjaarden (inclusief eilandbewoners) en buitenlanders via deze verzekering is vanaf deze week van kracht en is in eerste instantie 12 maanden geldig, met uitzondering van omstandigheden die voor het begin van de reis bekend zijn en onder de voorwaarden die in de polis zijn vastgelegd.