Regelmatig vroegen mensen en klanten aan mij hoe ik fit, slank en vooral candidavrij blijf. Dat is niet zo moeilijk, mits je rekening houdt met een aantal factoren. Eén van de belangrijkste hierin is een gezond voedingspatroon. Dat je eet wat bij jou past, want jij bent uniek.
Mijn persoonlijke candida dieet is geen geheim, ik deel graag met je hoe ik eet en met welke factoren ik rekening houd. Belangrijker nog is, hoe ik mijn candida dieet volhoud.
Candida voedingsrichtlijnen
Natuurlijk bestaat mijn candida dieet uit voedingsmiddelen die de groei van candida schimmel zoveel mogelijk afremmen. Zo eet ik minimaal drie keer per dag veel verse groente, eiwitten en gezonde vetten, zoals avocado en vette vis en gebruik ik kokosolie.
Verder vermijd ik producten die de candida doet groeien, zoals (geraffineerde) suiker en gist. Dit betekent dat ik vrijwel geen voorverpakte voedingsmiddelen gebruik, maar vooral pure, verse ingrediënten. Ook eet ik maximaal 2 stuks vers fruit per dag, omdat deze van nature uit suikers bestaan en candida is hier dol op.
Mijn persoonlijk candida ‘dieet’
Het is belangrijk om te vermelden dat dit mijn persóónlijke eetpatroon is. Dit is niet voor iedereen geschikt, want jij bent uniek. Mijn eetpatroon hoort bij mij vanwege mijn constitutietype en mijn unieke microbioom. Dit geldt voor wát ik eet, hoevaak ik eet en hoeveel ik eet.
Zo houd ik rekening met:
Mijn constitutietype
Ik eet geen gedroogd fruit, gluten, (ijs)koude gerechten (en dranken) en ik eet met mate rauwkost. Mijn voedingspatroon bestaat uit 5 à 6 maal per dag kleine porties. Op deze manier houd ik de balans in mijn lichaam volgens de Ayurveda-leer.
Mijn intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen
Om disbalans in mijn microbioom (darmflora en daarmee candida overgroei en allerlei klachten, zoals darmklachten, vermoeidheid, allergieën, slaapproblemen, etc.) te voorkómen eet ik (vrijwel) geen gluten, tarwe, koemelkproducten (vanwege de melksuiker en –eiwit) en beperk ik het gebruik van soja.
Mijn microbioom (darmflora)
Bepaalde ‘gezonde’ voedingsmiddelen vermijd ik, omdat mijn darmflora daar niet op gebouwd is. Wanneer ik deze wel eet, krijg ik klachten zoals een opgeblazen buik en winderigheid. Wel jammer, want deze voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond, ik vind ze ook erg lekker. Maar ja, niet alles wat gezond is, is ook goed voor mij. In deze categorie voedingsmiddelen vallen: ananas, zuurkool, aardpeer, pastinaak en kefir.
Zo houd IK mijn candida dieet vol
Mijn persoonlijke candida ‘dieet’ is eigenlijk geen dieet, maar een voedingspatroon. Ik heb met behulp van algemene candida dieet richtlijnen een persoonlijk candida dieet samengesteld dat bij mij past en waar mijn lichaam bij in balans blijft. De volgende factoren zorgen ervoor dat ik dit voedingspatroon kan volhouden:
70% – 30% regel
Het is een voedingspatroon dat ik voor de rest van mijn leven kan blijven volhouden, omdat er ook ruimte is voor ‘smokkelen’. Omdat ik 70% van de tijd candida proof eet, kan ik mij veroorloven om 30% van de tijd ‘uit de bocht’ te vliegen, zonder dat de candida terugkomt.
Motivatie
Mijn belangrijkste motivatie is dat ik niet de vage, hinderlijke klachten terug wil die door een candida veroorzaakt worden. En daarom beperk ik het eten van voedingsmiddelen waar de candida dol op is. Dit is voor mij een goede stok achter de deur.
Beter in mijn vel
Mijn persoonlijke candida dieet levert mij heel veel op: zo voel ik mij veel fitter, gezonder en heb ik geen vage klachten meer.
Smaakvolle maaltijden
De maaltijden die ik klaar maak zijn erg smaakvol. Wanneer je candidavrij wordt, herstelt niet alleen je microbioom (darmflora), maar ook de bacteriële flora in je mond, waardoor je veel beter kan proeven en je smaak verbetert. Daardoor neemt de zin in gezonde voeding toe.
Weekmenu maken
Dit is ook een reden waarom ik veel aandacht schenk aan mijn voeding. Ik neem de tijd om een weekmenu te maken, boodschappen te doen, te koken, nieuwe gerechten uit te proberen en op mijn wensen aan te passen. Dit geeft veel voldoening.
Genieten
Vervolgens geniet ik van wat ik heb klaargemaakt. Ik ga er rustig bij zitten, kauw goed, vermijd afleiding en stress om mijn spijsvertering zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Verwenmoment
Ik gun mijzelf af en toe een verwenmoment. Meestal is dit in het weekend. Dan bak ik wat verantwoord lekkers voor bij de koffie. Je leeft ten slotte maar één keer, een ‘dieet’ houdt niemand vol, ook ik niet. Zo is mijn dagelijks feestje een zelfgemaakte cappuccino met sojamelk.
Af en toe ‘stout’ zijn
Soms kies ik bewust voor iets minder gezonde voeding, ook al weet ik dat de consequentie een opgezette buik met winderigheid kan zijn. Maar dat risico neem ik op dat moment voor lief. Wanneer het inderdaad zo uitpakt is dat ook weer een goede motivatie om mij daarna aan mijn persoonlijke candida dieet te houden. En dat is geen straf, want ik geniet er volop van. Als je je candida dieet maar persoonlijk maakt dan heb je daar 100% profijt van en nooit spijt! De investering in geld, tijd en energie is het dubbel en dwars waard en betaalt zich 200% uit: lekker in je vel zitten en kunnen doen wat je graag wilt.
Wil jij ook fit, gezond, candidavrij en wellicht slanker worden?
Dan is mijn “Candida Keren” programma voor jou wellicht de oplossing!