Buikvet verbranden zonder dieet

Ben je altijd slank geweest en krijg je nu last van zwemband-rolletjes? Of ben je je hele leven al te zwaar geweest en heb je, ondanks het minder eten en veel sporten, de hoop opgegeven om van je buikvet af te komen? Hoelang je ook al last hebt van die verdraaide rolletjes, het zorgt ervoor dat jij je schaamt voor je lijf. Dat je geen mooi strak jurkje in de zomer meer draagt. Dat je je lijf probeert te verstoppen onder kleding die “verhult”.

Dat hoeft niet! Het is wel degelijk mogelijk om voor eens en voor altijd van je buikvet of zwemband-rolletjes af te komen. Jij hoeft je niet te schamen voor je lijf.

buikvet vrouw

Buikvet verbranden moeilijk? Nee!

Buikvet (en zwembandjes) verliezen is makkelijker dan je denkt. Je moet alleen weten hoe. Allereerst vertel ik je wat de meest gemaakte “fouten” zijn, die veel mensen maken. Verder ga ik in op hoe buikvet ontstaat en wat de belangrijkste oorzakelijke factor is die je zelf kan aanpakken. Als laatste geef ik je tips die je zelf kan toepassen.

Vier veelgemaakte fouten om buikvet te verbranden

Wanneer je succesvol je buikvet wilt verliezen, is er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wellicht denk je dat je momenteel heel goed bezig bent, toch wil ik je graag op de volgende veel gemaakte fouten wijzen.

1. Dieten of minder eten

Om vet te verbranden is het van belang dat je je stofwisseling op peil houdt. Vergelijk je stofwisseling met een kachel en voedsel met houtjes. Wanneer je te weinig hout op de kachel gooit, brand deze op een laag pitje. Met je stofwisseling is het niet anders: wanneer je te weinig gezonde voeding binnen krijgt, gaat je lichaam op de spaarstand staan en wordt alles wat binnenkomt opgeslagen als vet.

2. Vet vermijden

Vaak denk je dat vet je dik maakt, maar niets is minder waar. Inmiddels blijkt uit vele onderzoeken dat je niet dik wordt van gezonde vetten, maar juist van suiker. (light) Producten waarin vetten zijn verwijderd bevatten veel suikers.

3. Buikspieroefeningen

Het is een misvatting dat je buikvet verbrandt door heel veel buikspieroefeningen te doen. Je maakt je buikspieren wel sterker, maar lokaal vet verbranden door lokaal oefeningen te doen is onmogelijk.

4. Te lang of te vaak sporten

Wanneer je elke dag intensief en/of langer dan twee uren achtereen sport, ziet je lichaam dit als stress. Je stress hormoon stijgt normaliter tijdens elke sport inspanning. Wanneer je je sportactiviteit te weinig afwisselt met ontspanning dan geef je je stress hormoon niet de gelegenheid om voldoende te dalen naar de normaalwaarde.

Oorzaak van buikvet: stress!

Je stress hormoon (cortisol) speelt een belangrijke rol in het ontstaan van buikvet. Je stress hormoon zorgt ervoor dat:

 • extra suiker wordt vrijgemaakt uit je spiereiwitten
 • deze suiker wordt opgeslagen als vet op je buikregio
 • je eetlust gestimuleerd wordt en je nog meer gaat eten

Je stress hormoon is verhoogd onder alle omstandigheden waarin stress vóórkomt. Dit kan zijn werk-, privéstress, te weinig nachtrust, hoe je met dingen omgaat, maar ook wát en hoeveel je eet en hoe lang en hoe vaak je sport.

Kortdurende stress is geen probleem, door middel van ontspanning zakt je stress hormoon weer naar een normaal niveau. Maar langdurige stress zorgt voor een disbalans in je hormonen met serieuze gezondheidsproblemen als gevolg. Dit bemoeilijkt het afvallen en het verliezen van je buikvet, omdat je lichaam in een vetopslag toestand is terecht gekomen.

Ongezonde voeding is een bron van stress

Wil je van je buikvet afkomen dan is het dus belangrijk om je stress hormoon zo stabiel mogelijk en op een voor jou normaal niveau te houden. Eén van de belangrijkste (onbewuste) factoren die bepalend is voor een stijging van je stress hormoon is ongezonde voeding. En hiermee bedoel ik bewerkte voeding dat uit de fabriek komt. Hier zit niets natuurlijks meer aan. Doorgaans sta je er niet bij stil, maar gezonde ingrediënten zijn eruit gehaald en suiker, zout en allerlei chemische stoffen (smaak-, geur-, kleurstoffen) zijn toegevoegd voor een langdurige houdbaarheid. Je lichaam is niet op dit kunstvoedsel gebouwd en ervaart dit als een grote stressfactor.
Ook bestrijdingsmiddelen op gewassen, groeihormonen en antibiotica in vlees zorgen voor een stijging van je stress hormoon.

.

groente

Voedingstips voor verbranden van buikvet

Gezonde voeding is dus van cruciaal belang voor het verliezen van je buikvet. En het is een factor die je heel goed zelf kan beïnvloeden. Met deze 8 tips kun je direct zelf aan de slag.

 1. Eet zoveel mogelijk verse onbewerkte producten, bij voorkeur biologisch
 2. Eet meer eiwitten, deze verzadigen goed en vooral als je sport heb je meer eiwitten nodig. Je spieren zijn namelijk opgebouwd uit eiwitten.
 3. Eet gezonde koolhydraten die ervoor zorgen dat je suikerspiegel langzaam stijgt en je een hongerdip voorkómt.
 4. Eet gezonde vetten, die ook voor verzadiging zorgen, deze heb je ook nodig voor de bouw van je cellen en een aantal hormonen.
 5. Drink minimaal 2 liter water per dag. Water heeft vele belangrijke functies in je lichaam. Het speelt een rol in je stofwisseling, remt je eetlust en helpt bij het aanvoeren van voedingsstoffen en afvoeren van afvalstoffen.
 6. Sla je ontbijt NOOIT over! Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat deze je stofwisseling op gang brengt en je energie geeft.
 7. Eet zo vaak en zoveel als bij JOU past! Jouw erfelijk materiaal bepaalt onder andere de snelheid van jouw stofwisseling. Jij bent uniek. Daarom bestaat er geen standaard hoeveelheid van voeding en frequentie van eten die je nodig hebt. Jij bepaalt of je 3,4,5 of 6 keer per dag eet. Luister vooral naar je lichaam.
 8. Gezonde voedingsproducten zijn:
  • veel groente, fruit (maximaal 2 stuks per dag, met vruchtvlees)
  • eieren, kip/kalkoen, vlees van runderen die gras gevoerd zijn, vis, peulvruchten.
  • glutenvrije granen (quinoa, havermout, zilvervliesrijst), knollen (zoete aardappel) en peulvruchten
  • Vette vis, noten, zaden, pitten, roomboter, olijfolie, kokosnootolie en palmolie

Wat levert dit gezonde voedingspatroon jou op?

Je eet gezonde voedingsstoffen dus je voedt jezelf in plaats van dat je jezelf vult. Hierdoor raak je meer verzadigd, heb je minder honger en krijg je meer energie. Je lichaam ervaart ook minder stress en daardoor zal je stress hormoon gaan dalen met als resultaat minder buikvet.

.

Naast gezonde voeding ook efficiënt sporten

In deze blog heb ik de eerste stap uitgelegd om van je buikvet – en dus je zwembandjes – af te komen. Wil je meer resultaat bereiken, dan is op de juiste manier sporten een onvermijdelijke én belangrijke aanvulling. Hierover lees je meer in dit artikel.

Aan de slag om je buikvet te verminderen?

In ons programma 4Body geven we jou onze succesvolle online methode om optimaal buikvet te verliezen. In dit prigramma ontdek je:

 • Hoe ook jij deze zomer strak in je bikini of zwembroek past
 • Wat wél werkt om buikvet te verbranden
 • Het handige & praktische doe-het-zelf stappenplan om van je zwembandjes af te komen
 • Do‘s & don’ts om succesvol af te vallen
 • De allerbeste praktische tips om snel meer buikvet kwijt te raken
 • Hoe je een optimaal effect kan bereiken zonder dieet en zonder heel veel sporten
 • Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Hoe hormonen de mate van vetopslag bepalen
 • Onze meest effectieve oefeningen om buikvet kwijt te raken
 • Hoe je vet kan verbranden terwijl je slaapt