Een fors opgezette buik kan heel vervelend en hinderlijk zijn. Met name ’s avonds of ‘s nachts, waardoor je slaap verstoord raakt.
Ook kun je een vol gevoel hebben, minder eetlust, of laat je bepaalde of zelfs veel te veel voedingsmiddelen staan, omdat je denkt dat daar de oorzaak ligt. Met het risico op een langdurig, veel te eenzijdig eetpatroon.
Tevens kan het leiden tot schaamte, omdat kleding zichtbaar en onaangenaam te strak zit.
En dikwijls is het zo dat er bij het opstaan niets aan de hand is. Echter in de loop van de dag wordt je buik steeds boller en ontwikkel je een opgeblazen, vol en onaangenaam gevoel. Gedurende de avond is je buik zó opgezet dat je wel negen maanden zwanger lijkt … Dit gebeurt je niet één keer, maar elke dag weer.
Herkenbaar?
Meerdere oorzaken
Een groot deel van mijn cliënten kwam bij mij met de klacht van een opgezette buik. Het merendeel van hen legde een relatie met voeding, maar specifiek welke, wisten ze niet.
Voeding kan inderdaad een oorzaak zijn van een opgezette buik, maar er zijn er nog veel meer. Er spelen vrijwel altijd verschillende factoren een rol. Hieronder vertel ik je welke.
Disbalans in je darmflora
Het merendeel van de oorzaken van een opgezette buik is te herleiden tot een disbalans in je microbioom (darmflora). Zo’n disbalans betekent dat de goede darmbacteriën plaats hebben gemaakt voor ‘foute’ darmbacteriën, gisten en schimmels (candida). Deze produceren gassen welke leiden tot een opgezette buik.
Een disbalans in je microbioom kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, vaak komen meerdere tegelijkertijd voor.
1. Ongezond voedingspatroon
Je microbioom is niet blij met de huidige westerse voeding, omdat het een ongunstige verandering teweegbrengt in je darmflora. Je goede darmbacteriën nemen af en je ‘foute’ darmbacteriën, gisten en schimmels gaan groeien.
Een ongezond voedingspatroon bestaat uit:
2. Obstipatie
Eén van de gevolgen van een disbalans in je microbioom is obstipatie. De foute darmbacteriën, gisten en schimmels produceren gassen die ervoor zorgen dat je ontlasting trager door het maagdarmkanaal beweegt. Dit probleem neemt toe met het ouder worden. De goede darmbacteriën zorgen normaliter voor een goede vorming van ontlasting. Ze produceren allerlei stoffen die de dikke darmwand stimuleert om slijm te vormen en dient als smeermiddel, waardoor de ontlasting makkelijker naar buiten komt.
Obstipatie wordt vaak als zeer hinderlijk ervaren. Het geeft ten gevolge van de opgezette buik dikwijls een vol gevoel en verminderde eetlust.
3. Te weinig maagzuur / verteringsenzymen
Maagzuur speelt een cruciale rol in je spijsverteringsproces, het is de katalysator van het geheel. Als gevolg van te weinig maagzuur gaat je gehele spijsverteringsproces vanaf het begin mis. Maagzuur zorgt namelijk niet alleen voor de vertering van eiwitten, maar ook voor het vrijkomen van verschillende stoffen, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering.
Een tekort aan maagzuur kan verschillende oorzaken hebben, zoals aanleg. Maar ook candida remt de productie van maagzuur.
4. Candida
Candida is een onschuldige gist die normaliter in kleine hoeveelheden in je darmen vóórkomt. Wanneer je een gezonde darmflora hebt met voldoende goede darmbacteriën, dan wordt de groei van candida door je goede darmbacteriën onderdrukt. Zodra je microbioom uit balans is, door welke oorzaak dan ook, krijgt candida de kans om zich te vermeerderen. Dit gebeurt explosief wanneer je candida de juiste voeding geeft, zoals veel suiker, zetmeel en gist. Er ontstaat een gistingsproces waarbij gassen geproduceerd worden en dit leidt tot een opgezette buik.
5. Verkeerd eetgedrag
Ook verkeerd eetgedrag kan leiden tot een opgezette buik. In onze huidige maatschappij neem je vaak te weinig tijd om te eten. Dit gaat vaak gepaard met snel je eten naar binnen schrokken, zowel op je werk, onderweg als thuis (voor de buis). Daardoor kauw je te weinig en komen er te weinig maagzuur, galzouten en verteringsenzymen vrij. Met als resultaat een inefficiënte spijsvertering. Bovendien komen er te grote voedselbrokken in je maag en darmen terecht. Dit leidt tot rotting, gisting en gasvorming, waardoor je last krijgt van een opgeblazen gevoel en buik.
Drinken tijdens en direct na het eten geeft hetzelfde effect als te weinig kauwen. Je spoelt als het ware je eten te snel door je maag je darmen in, waardoor de voedingsmiddelen onvoldoende tijd hebben om te verteren. Dit leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen, voedingstekorten en zelfs uiteindelijk tot voedselintoleranties.
6. Vertraagde voedselintoleranties (IgG)
Een andere oorzaak van een opgeblazen buik kunnen vertraagde voedsel intoleranties zijn. Dikwijls ontstaan deze door een combinatie van een:
Hierdoor kun je een (tijdelijk) intolerantie ontwikkelen op bepaalde specifieke voedingsmiddelen. Ook op gezonde (!), zoals ei, kip, tomaat, ananas, etc. Dit kan allerlei klachten tot gevolg hebben, waaronder een opgeblazen buik. Deze treden niet direct op zoals bij een voedingsallergie, maar kunnen zelfs tot 72 uur duren nadat je een specifiek voedingsmiddel gegeten hebt. Daarom wordt dit een vorm van een ‘vertraagde voedselintolerantie’ genoemd. Vaak ben je je niet bewust van een link tussen een bepaald voedingsmiddel en een reactie van je immuunsysteem hierop (intolerantie), omdat de klachten heel laat optreden.
7. Te weinig lichaamsbeweging
Lichamelijke inactiviteit leidt tot een vertraging van je stofwisseling en een vertraagde spijsvertering. Hierdoor raakt je microbioom uit balans met obstipatie en allerlei andere nare consequenties tot gevolg.
Lichamelijke inspanning stimuleert diverse processen in je lichaam. Het heeft onder andere een stimulerende werking op uw metabolisme (stofwisseling), spijsvertering en schildklierhormoon. JE eten wordt sneller verteerd omdat je meer brandstof, in de vorm van voeding, nodig hebt.
8. Stress
Stress heeft een negatieve invloed op uw microbioom: het vernietigt je goede darmbacteriën, waardoor foute darmbacteriën, gisten en schimmels de kans krijgen om te groeien. Met als gevolg dat je microbioom uit balans raakt.
Dat is nog niet alles. Tijdens een stressreactie is er sprake van een samenspel van verschillende hormonen. Cortisol is één van de stress-gerelateerde hormonen. Deze heeft een negatieve invloed op de productie van spijverteringshormonen en slijm, de beweging van de darm en passage van de ontlasting door je darmkanaal.
Conclusie
Ook ik heb jarenlang klachten gehad van een opgezette buik. Na lang zoeken, dingen uitproberen, opleidingen volgen en veel zelfstudie, kwam ik erachter dat een opgezette buik diverse oorzaken kan hebben. Vaak zijn meerdere van die factoren tegelijkertijd aanwezig. Eén oorspronkelijke factor is dikwijls moeilijk aan te wijzen, omdat je klachten meestal al veel langer bestaan en je je in een vicieuze cirkel bevindt waar je vaak geen uitweg meer weet. Het is van belang om deze vicieuze cirkel te doorbreken. En dat kan!