“Hoe streng is het candida dieet?”
“Wat is de reden daarvoor?”
“Hoe houd ik een streng dieet vol?”
“Hoe weet ik wat goed is voor mij?”
“Moet ik de rest van mijn leven een streng candida dieet blijven volgen?”Tijdens consulten met cliënten kreeg ik bijna standaard deze vragen gesteld over het candida dieet. Zo’n dieet was onderdeel van mijn begeleiding bij het candidavrij worden én blijven. Ik begrijp deze vragen ook heel goed, want er is veel onduidelijkheid over het candida dieet.
Op internet kunt u veel informatie vinden over het candida dieet, echter dit levert dikwijls verwarring op, omdat er vaak tegenstrijdige adviezen gegeven worden. Bovendien worden er gezonde voedingsmiddelen geadviseerd, die heel veel van mijn klanten niet kunnen verdragen. Dit maakt het volgen én volhouden van een candida dieet heel lastig.
Wat u wilt is gezonder en fitter worden, candidavrij worden én blijven. Zodat u ook eens lekker kan genieten van voeding die niet candidaproof is, zonder dat u daar gelijk klachten van krijgt. Wanneer dit met een (algemeen) candida dieet niet lukt, haakt u snel af, wat heel menselijk is.
Op welke manier kunt u dan wel met een candida dieet uw doel(en) behalen? En, nog belangrijker, candidavrij blijven? Dit zal ik u uitleggen aan de hand van de antwoorden op bovengenoemde veel gestelde vragen. Echter eerst nog even dit:
Hét candida dieet bestaat niet
Realiseer je dat hét candida dieet niet bestaat. Je microbioom (darmflora) is uniek. Het heeft een samenstelling van ‘beestjes’, goede en slechte, die niemand anders heeft. En deze samenstelling bepaalt welke voeding je kan verdragen, hoe vaak en hoeveel eten bij jou past. Maar er is meer … Ook de volgende factoren bepalen hoe je candida dieet eruit ziet:
Een candida dieet is dus een persoonlijke kwestie!
5 Meest-gestelde vragen over candida dieet
“Hoe streng is het candida dieet?”
Tijdens het candidavrij worden is er een periode waarin het belangrijk is dat je bepaalde voedingsmiddelen laat staan. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn alle producten die suiker, gist, zetmeel, gluten, tarwe, lactose, soja en chemische toevoegingen bevatten. Ook brood valt hieronder (zie kader).
Blijft er dan nog wel lekkere voeding over? Jazeker, meer dan genoeg. Met verschillende groenten, gezonde eiwitten en vetten kunt u heerlijke maaltijden klaarmaken. In mijn programma’s ontvang je hiervoor voorbeeld dagmenu’s en recepten, die je zelf kan aanpassen aan jouw wensen en persoonlijke situatie.
Het kan zijn dat jij een echte broodeter bent en je je een leven zonder je geliefde boterham niet kan voorstellen. Dat kon ik ook niet. Ik at 5 boterhammen per dag, vanaf 10:00 uur en dan elk uur weer één. Het liefst met veel pure XL-hagelslag. Bij voorkeur verving ik mijn warme maaltijd nog door vers brood… Achteraf snap ik heel goed waar deze drang naar zoet en suiker vandaan kwam: candida, inclusief een jojo-ende bloedsuikerspiegel. Nu heb ik totaal geen behoefte meer aan brood. En als ik het een keer heb, dan bak ik zelf brood of crackers. Dit had ik nooit verwacht. Mijn motto is inmiddels: wat je jezelf hebt aangeleerd (en dus gewend bent), kun je ook weer afleren.
“Waarom een streng candida dieet?”
Candida groeit op suiker en gist. Je goede darmbacteriën worden niet blij van gluten, tarwe, soja, chemische toevoegingen, etc. Wil je candidavrij worden dan is het belangrijk dat je de voedingsmiddelen die deze ingrediënten bevatten laat staan. Hierdoor hongert je de candida uit en gaan je goede darmbacteriën groeien.
Daarnaast is het van belang dat je ook die voedingsmiddelen tijdelijk vermijdt die je niet goed kan verdragen. Dit kunnen heel goed gezonde voedingsmiddelen zijn. De reden hiervoor is dat voedingsmiddelen waar je (tijdelijk) intolerant voor bent jouw darmflora nog meer uit balans halen.
“Hoe houd ik het vol?”
Veel van mijn klanten schrokken bij het lezen of horen over de strenge periode van hun candida dieet. Ze zagen er als een berg tegenop, en dat is zeer begrijpelijk. Toch gingen ze ervoor, omdat ze hun jarenlange klachten beu waren en gezonder en fitter wilden worden. Achteraf hoorde ik ze dan vaak zeggen: “Het viel me reuze mee!”. Waarom? Omdat
Een andere reden, die in mijn ogen nog belangrijker is, is één die ook verklaart waarom een strenge periode gerechtvaardigd is: bewustworden van je lichaam zónder klachten. Vaak heb je al heel lang klachten zoals vermoeidheid, geen energie, opgeblazen buik, winderigheid, spier- en gewrichtsklachten, sombere gevoelens, etc. Soms weten mensen niet beter meer. Je lichaam met alle ongemakken en kwalen is voor jou normaal geworden.
Tijdens de strenge periode van je candida dieet ervaar je opeens dat het ook anders kan:
Die bewustwording, weer lekkerder in je vel zitten, is de sleutel van jouw motivatie om écht candidavrij te worden én te blijven! Gedurende dit programma leer je welke voeding wel of niet goed is voor jou en zo ontwikkel je je eigen candidaproof eetpatroon. Dit is jouw kapstok voor een gezonde persoonlijke eetwijze, die je voor de rest van je leven kan volhouden.
“Hoe weet ik wat goed is voor mij?”
Aan de hand van een constitutietest en het huidige eetpatroon en -gedrag, geef ik mensen een persoonlijk voedingsadvies. Na de strenge periode mogen ze dan weer één voor één voedingsmiddelen invoeren. Zo ervaart men welke voeding én wanneer wel of niet goed valt door heel goed op de signalen van hun lichaam te letten. Achteraf vinden mijn cliënten deze periode het lastigst, omdat ze bang zijn dat de verleiding te groot is om alles in één keer weer te eten. Toch gebeurt dit niet, want ook hier begeleid ik met stappenplannen, adviezen, tips, dagmenu’s en recepten, zodat je geleidelijk aan je eigen persoonlijke candidaproof eetpatroon opbouwt.
“Moet ik de rest van mijn leven een strenge candida dieet volgen?”
Nee, absoluut niet, dat houdt niemand vol. Wanneer je candidavrij bent en je gezonder en fitter voelt, zijn je microbioom, immuunsysteem en hormoonhuishouding weer in balans. Dan heb je de luxe dat je ook weer lekkere dingen kan eten die niet candidaproof zijn zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het terugkeren van de klachten en van de candida. Je mag dan alles weer eten, mits je dat in beperkte mate doet, je rekening houdt met wat je kan verdragen en voeding eet die bij jou past. Hierbij hanteer ik de 80-20% regel: 80% van de tijd eet je gezond en 20% mag je ‘smokkelen’. En natuurlijk zijn er periodes in het jaar dat je buiten de 20% komt. Met name de vakantie en de decembermaand zijn beruchte periodes waar je behoorlijk uit de bocht kan vliegen … Dat gebeurt mij ook.
Eén ding is echter zeker, dat ervaar ik niet alleen zelf, maar mijn cliënten ook: wanneer je één keer ervaren hebt hoe het is om zonder klachten te leven en genoeg energie te hebben om alles te kunnen doen wat je wilt, dan wilt je niets liever meer. Dan ben je gemotiveerd genoeg om (tijdelijk) terug te gaan naar de basis van jouw persoonlijke candida dieet, die je jezelf hebt aangeleerd. En zo houd je de balans in je lichaam, bent u gezond, voelt je je fit en blijf je candidavrij.
Wil je meer weten?
Doe vandaag nog de gratis online candida-test.
drs. Sabine Weites
(Niet-praktiserend) orthomoleculair arts, ervaringsdeskundige en voedingscoach