Inhoudsopgave
De vakantie staat voor de deur, YES! Eindelijk. Kijk jij hier ook al maanden naar uit? Lekker doen waar je zelf zin in hebt, geen wekker, geen werk, geen stress, geen gevlieg en gejakker. Maar lekker genieten van je vrije tijd, je hobby’s, de zon, het strand, de camping, etc. En daar hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken bij. Tijdens je vakantie voel je je vrijer en geef je ook gemakkelijker toe aan allerlei verleidingen. En dat mag!
Maar hoe zorg je er nu voor dat je met alle lekkere dingen, zoals ijsjes, friet, pizza’s, bbq’s, rosé en bier niet te veel uit de bocht vliegt en (te) veel kilo’s aankomt?
Hoe zorg je ervoor dat je zonder een schuldgevoel toch van dit lekkers kan genieten? Je hebt vakantie, dus mag je best smokkelen. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier?
Hieronder volgt een aantal tips om gezond en verantwoord te eten tijdens je vakantie.
1. Zoek de warmte op!
Tijdens de zomermaanden, wanneer de temperaturen flink oplopen, heb je veel minder behoefte aan eten dan tijdens de koude wintermaanden. Herken je dit? De onderliggende oorzaak hangt samen met je schildklier. Het op peil houden van je lichaamstemperatuur wordt door je schildklier gereguleerd. Tijdens de warme zomermaanden hoeft je schildklier niet zo hard te werken als in de wintermaanden wanneer het kouder is. Vergelijk dit met een kachel, deze brandt in de zomermaanden ook veel minder. Daarom heb je bij hoge temperaturen minder behoefte aan eten. Dus zoek de warmte op! En mocht je in Nederland / België blijven, hopelijk krijgen jullie daar een warme zomer, dan kan jij ook profiteren van deze voordelen. Wordt het een ‘typische Hollandse zomer’? Dan volgt hierna nog een aantal tips.
Een tweede “ voordeel” van een warme omgeving is dat je meer vocht verliest en daardoor meer behoefte hebt aan vocht. En nu bedoel ik niet dat je je dorst moet gaan lessen met heel veel frisdrank en bier, maar wél met water. Water is je eerste levensbehoefte en regelt onder andere je lichaamstemperatuur. Het zorgt ervoor dat je beter kan zweten. Tevens behoedt water ervoor dat je meer gaat eten, want water remt je honger gevoel. Water zorgt ervoor dat je beter op gewicht blijft.

2. Maak afspraken met jezelf
Tijdens de vakantie is de verleiding om veel lekkere dingen te gaan eten of drinken altijd groter dan wanneer je in je dagelijkse ritme zit. Maar vergeet niet dat je altijd een keuze hebt: eet ik het wel of eet ik het niet? Spreek met jezelf af wat je doelen zijn op het gebied van leefstijl: drinken, eten en bewegen/sporten tijdens de vakantie. En houdt hierbij voor ogen wat belangrijk is ná je vakantie:
- Hoeveel wil je aankomen in gewicht?
- Hoe gemakkelijk pak je je gezonde eetpatroon weer op na de vakantie?
- En in welke mate val je daarmee weer af?
Wat ik zelf doe vóórdat ik op vakantie ga, is nadenken over wat ik wil en welke impact ongezonde voeding heeft op mijn lichaam en vakantieplezier. Ikzelf kan tot een bepaalde hoogte suiker, gluten, tarwe, lactose en E-nummers verdragen zonder dat ik hiervan klachten ondervind. Eet ik teveel op één dag of te vaak achter elkaar voedingsmiddelen die bovengenoemde ingrediënten bevatten, dan ontwikkel ik darmklachten. Het ergste is dat deze klachten ten koste gaan van mijn nachtrust, waardoor ik moe en chagrijnig word. Dat is het laatste wat ik wil tijdens mijn vakantie. Daarom is het mij niet waard om toe te geven aan alle verleidingen. Dus maak ik van te voren afspraken met mijzelf over hoe vaak en hoeveel ik wil ‘smokkelen’ met voeding dat niet Gezond & Fit-proof is. “Ga ik vandaag voor een ijsje óf voor een rosébiertje?” Niet allebei dus!
Zo ben ik goed voorbereid en voorkóm ik dat ik telkens zwicht als de verleiding te groot dreigt te worden en ik achteraf spijt krijg. Ik houd dus goed mijn doel voor ogen: waar doe ik het voor, wat is het mij waard om geen (toename van) klachten te krijgen en welke afspraken heb ik met mijzelf daarover gemaakt.
3. Geniet!
Als je dan toch bewust smokkelt door niet Gezond & Fit-proof te eten of te drinken, ga er dan ook voor. Durf de keuze te maken en om ervoor te zorgen dat je na afloop geen spijt krijgt, geniet er 200% van. Ga er lekker bij zitten, doe er extra lang over en ervaar de smaak en geur van het lekkers en voel je vooral niet schuldig! Een schuldgevoel leidt namelijk alleen maar tot frustratie en stress. En stress bederft je humeur, verpest je vakantie en veroorzaakt uiteindelijk vetopslag …
Er zijn momenten dat ook ik heel bewust kies voor eten of drinken dat niet Gezond & Fit-proof is. Het is immers niet elke dag vakantie … Ook al weet ik dat ik eventueel achteraf darmklachten kan krijgen. Toch ga ik mij niet opwinden en lekkers ontzeggen want mijn ervaring is ook dat deze klachten binnen 48 uur meestal weer verdwenen zijn , wanneer ik weer Gezond & Fit-proof eet. Mijn lichaam heeft deze tijd nodig om de boosdoener(s) te verwijderen c.q. te ontgiften.

4. Sla je ontbijt niet over
Tijdens de vakantie slaap je meestal wat langer, maar kom niet in de verleiding om je ontbijt over te slaan. Je schildklier regelt niet alleen je lichaamstemperatuur maar zorgt er ook voor dat je stofwisseling op peil blijft. Hoe hoger je stofwisseling, hoe meer vet je verbrandt. Een hoge stofwisseling stimuleer je onder andere door goed en gezond te ontbijten. En hiermee bedoel ik gezonde koolhydraten en vetten en voldoende eiwitten. Dus:
- eieren
- kaas
- yoghurt
- havermout
- groenten
- suikervrije crackers
Beperk het eten van vooral wit (stok)brood met zoet beleg.

5. Uit eten
In het buitenland gaan wij meestal voor de ‘lokale’ eettentjes en niet voor de mega-toeristische restaurants. Bij de ‘locals’ krijg je meestal vers bereide lokale maaltijden waar ze gebruikmaken van pure ingrediënten en (biologische) streekproducten. Dit levert een zeer goede smaak aan de gerechten op. Ze serveren enkelvoudige maaltijden en geen schotels, waarbij je vaak zelf kan kiezen welke combinatie van gerechten je wilt eten. Zo heb je de gelegenheid om extra veel groente te eten door (extra) bij te bestellen.
Wanneer ik rekening wil houden met bepaalde voedingsmiddelen die niet Gezond & Fit-proof zijn, onderzoek ik de mogelijkheden voordat ik ga bestellen: kijk op de kaart, loop even binnen of bel ze van tevoren en bespreek je wensen. Mijn ervaring is inmiddels dat je echt niet lastig gevonden wordt, ze waarderen je interesse in de maaltijden die ze ter plekke voor je klaarmaken.
Hoe herken je deze eettentjes? Kijk waar de lokale bevolking gaat eten. Hoe voller een eetcafé met dorpsgenoten, hoe beter de lokale keuken is. En vraag het anders aan ze. Ze zullen je graag uitleggen waar je lekker kan eten en stellen het zeer op prijs wanneer je interesse toont in de lokale keuken in plaats van de toeristische restaurants. In de meeste kleine dorpen is wel een restaurant en in de grotere steden liggen ze meestal wat achteraf.

6. Allergeenvrij eten
Wanneer je rekening wilt of moet houden met bepaalde allergenen in voeding kan ik mij voorstellen dat eten en drinken tijdens een vakantie een uitdaging voor je is. Toch is mijn ervaring dat je vooral in het buitenland prima gezond en lekker kan eten wanneer je bepaalde voedingsintoleranties dan wel –allergieën hebt.
In landen als Italië, Portugal en hier in Spanje verkoopt men veel allergeenvrije producten in verschillende supermarkten. Zo hebben ze een ruime keuze aan gluten- en lactosevrije producten. En is er een groot aanbod in plantaardige melksoorten, schapen- en geitenzuivel.
Ook in restaurants zijn de mogelijkheden aanzienlijk beter dan hier in Nederland. In Italië bijvoorbeeld zijn ruime mogelijkheden om glutenvrije pizza’s en pasta’s te bestellen. Bovendien zijn ze verplicht om op de menukaart de 14 belangrijkste allergenen aan te geven en dat doen ze ook! Vaak met mooie, praktische herkenbare tekens.

7. Neem zelf eten mee
Indien mogelijk, neem zelf zoveel mogelijk eten mee. Als je met de auto gaat, is dit natuurlijk makkelijker dan wanneer je gaat vliegen. Het begint al op de heenreis: plant een koelbox op de achterbank met zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen:
- verse groente(snacks)
- olijven
- eigen gemaakte broodjes
- kwark, etc.
- ongebrande noten, zaden, pitten
- wat vers of gedroogd fruit, etc.
8. Kook zoveel mogelijk zelf
Wanneer je het merendeel van je vakantie zelf kookt, kun je een gezond eetpatroon beter in de hand houden. Gebruik gezonde vetten om in te bakken, eet vooral veel verse groente en vis, beperk vlees en voedingsmiddelen die zich laten omzetten in suiker, zoals pasta, aardappelen, rijst, etc. Wanneer je geen kookmogelijkheden tot je beschikking hebt, kies dan ook vooral voor veel verse groente, eiwitten en gezonde vetten. Handig en praktisch:
- Neem altijd een zakmes mee en wat plastic bakjes, zodat je tijdens je vakantie ook zelf je gezonde lunch en tussendoortjes mee kan nemen
- Wanneer je een koelkast of minibar tot je beschikking hebt, gebruik deze om verse voedingsmiddelen te bewaren
9. Beperk alcohol
Ook al is een rosétje of een paar glazen bier erg aantrekkelijk wanneer het warm is, alcohol bevat een hoop (verborgen) suiker! Het maakt je dik. En dat niet alleen, het onttrekt ook vocht aan je lichaam. Maak dus ook hierin je keuze. En nogmaals, als je hem gemaakt hebt, geniet er dan ook van. En drink bij elk glas alcohol minstens één glas water extra!
10. Eet slim!
Gezond & Fit-proof eten betekent dat je een goede balans houdt tussen gezond en lekker eten en verwennerijen.
- Wie houdt er niet van friet? Neem het bij de hoofdmaaltijd en niet als tussendoortje. Eet het alleen met veel verse groente en een portie gezonde eiwitten.
- Wanneer je iets minder gezond hebt gegeten, eet de rest van de dag alleen maar veel gezonde dingen.
- Eet als een koning, keizer, bedelaar: je ontbijt is je grootste maaltijd, je lunch wordt al wat kleiner en je avond eten is een nog kleinere portie. De achterliggende reden is dat je spijsvertering aan het begin van de dag op het hoogst is en in de loop van de dag afneemt. Een goed ontbijt zorgt er dan ook voor dat je de rest van de dag minder honger hebt en voorkómt dat je gaat snaaien.
